Οι ραγδαίες εξελίξεις στις μεθόδους διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης του καρκίνου του μαστού, έχουν ως αποτέλεσμα οι εννέα στις δέκα ασθενείς να έχουν σήμερα όλες τις πιθανότητες με το μέρος τους να τον νικήσουν.
Πριν από 50 χρόνια επιβίωνε το 40% των ασθενών, ενώ σήμερα τα ποσοστά ίασης μπορεί να φτάνουν το 90%, τουλάχιστον στις χώρες όπου εφαρμόζεται συστηματικά ο προληπτικός έλεγχος με υπερηχογραφήματα, μαστογραφίες και ψηλάφηση μαστού, ο οποίος οδηγεί σε έγκαιρη διάγνωση της νόσου.
Συχνά ωστόσο, για λόγους που δεν πάει το μυαλό των γυναικών, οι εξετάσεις μπορεί να δώσουν ψευδώς θετικό αποτέλεσμα.
Για κάθε 10.000 γυναίκες που υποβάλλονται σε μαστογραφία κάθε χρόνο από τα 40 και μετά, οι 5 θα γλιτώσουν από θάνατο από καρκίνο του μαστού μέσα στην επόμενη δεκαετία. Όμως οι 6.000 θα κληθούν για περαιτέρω εξετάσεις λόγω λανθασμένης διάγνωσης (ψευδώς θετικό αποτέλεσμα). Μπορεί δηλαδή να εντοπιστεί κάτι που μοιάζει με καρκίνο, αλλά είναι τελείως ακίνδυνο, όπως μία κύστη, ένας καλοήθης όγκος ή πυκνός μαστικός ιστός.
Ένα ψευδώς θετικό αποτέλεσμα συνεπάγεται άγχος, τακτικές επισκέψεις στον γιατρό και πολλά έξοδα.
Για να το αποφύγετε δείτε τέσσερις παράγοντες που μπορεί να δυσχεράνουν τη σωστή διάγνωση.
Εμφυτεύματα στήθους
Τα υλικά πλήρωσης (fillers) με φυσιολογικό ορό ή σιλικόνη που χρησιμοποιούνται στην πλαστική χειρουργική για την αυξητική στήθους μπορεί να εμποδίσουν να φανούν καθαρά ορισμένα τμήματα του στήθους σας κατά τη διάρκεια της απεικόνισης. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να σας παραπέμψει σε κάποιον που έχει εμπειρία στην εξέταση γυναικών με εμφυτεύματα.
Τατουάζ
Σε σπάνιες περιπτώσεις, το μελάνι του τατουάζ μπορεί να μοιάζει με καρκίνο που έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες. Βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός και ο ακτινολόγος γνωρίζουν για τα τατουάζ που έχετε στο σώμα σας.
Αποσμητικό
Μερικά αντιιδρωτικά περιέχουν ουσίες που μπορεί να εμφανιστούν σε μια μαστογραφία ως λευκές κηλίδες. Την ημέρα που θα κάνετε μαστογραφία μην φορέσετε αποσμητικό.
Πυκνότητα μαστών
Το 40% των γυναικών έχουν πυκνό μαστικό ιστό, ο οποίος μπορεί να καλύψει πιθανούς όγκους και να δυσχεράνει τον εντοπισμό τους. Γι’ αυτό και ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει εκτός από μαστογραφία να υποβληθείτε και υπέρηχο μαστού.