Site icon xtesini.gr

Κάλοι και άκανθα φτέρνας τέλος: 9 σπιτικές θεραπείες με φυσικά υλικά, που κάνουν θαύματα

Άκανθα πτέρνας: Ο πόνος στην πτέρνα από την άκανθα είναι κοινός. Πρόκειται για ένα αγκάθι στην πτέρνα. Ένα παλιό ιατρικό ήταν το εξής: Έκοβαν στη μέση το λεμόνι.

Έπειτα, αφαιρούσαν το χυμό και μετά γέμιζαν το βαθούλωμα, με φυσικό αλάτι. Ορισμένοι προκαλούσαν ανάμιξη του αλατιού, με ψιλοκομμένο σκόρδο.

Αυτήν την ιδιόμορφη «κούπα» την προσάρμοζαν επάνω στην άκανθα. Στη συνέχεια, την άφηναν όλο το βράδυ, επαναλαμβάνοντας όσα βράδια χρειαζόταν. Εκτός όμως από την άκανθα, υπάρχουν και οι κάλοι ή αλλοιώς τύλοι. Μπορεί να μην είναι τόσο οδυνηροί, αλλά είναι αρκετά ενοχλητικοί. Σχεδόν όλοι οι πολιτισμοί έχουν πειραματιστεί με φυτικές ουσίες και τροφές που μαλακώνουν τα στρώματα του σκληρού δέρματος στο πέλμα μας. Οι σκληροί κάλοι συνήθως εντοπίζονται στο πάνω μέρος των δαχτύλων. Αντίθετα, οι μαλακοί εντοπίζονται ανάμεσα στα δάχτυλα.

Από την άλλη, μεγάλες διάχυτες υπερκερατωσικές περιοχές εμφανίζονται κάτω από τις κεφαλές των μεταταρσίων ή στις φτέρνες. Εκεί, δηλαδή που πέφτει το βάρος μας.

Άκανθα πτέρνας: Σκελίδες σκόρδου

Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι τοποθετούσαν κατάπλασμα από σκελίδες σκόρδου, στερεωμένους επάνω στους κάλους με κάποιο πανί. Το έκαναν κάθε βράδυ, έως ότου ο κάλος μαλακώσει και την άλλη μέρα μουλιάζαν τα πόδια τους σε αλατόνερο. Το πρωί ο κάλος θα έχει μαλακώσει ή θα έχει αποκολληθεί. Το σκόρδο είναι πιο αποτελεσματικό και τοποθετείται ευκολότερα αν προηγουμένως το έχουμε ψήσει στον φούρνο.Αντί του σκόρδου χρησιμοποιούσαν και πολτό ντομάτας.

Άκανθα πτέρνας: Άνθη και φύλλα καλέντουλας

Για περισσότερους από πέντε αιώνες, οι Βρετανοί χρησιμοποιούν το άνθος και τα φύλλα της καλέντουλας για να θεραπεύσουν το δέρμα τους.

Μάλιστα στο Λονδίνο κάποτε υπήρχε και η διάσημη κλινική «Μarigolg Clinic» η κλινική της καλέντουλας, που ειδικευόταν στις παθήσεις των ποδιών. Για να μαλακώσετε τον κάλο η την περιοχή της υπερκεράτωσης, αλείφουμε με λάδι καλέντουλας, μεκατάπλασμα φρέσκου πολτού από άνθη καλέντουλας για λίγες ημέρες. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν λεμόνι για να απομακρύνουν τους κάλους.

Το βράδυ πριν ξαπλώσετε, βυθίστε τα πόδια σας σε καυτό νερό και σκουπίστε τα καλά. Κόψτε μισό λεμόνι και με μια λωρίδα πανί, δέστε το χαλαρά, επάνω στον κάλο. Αφήστε το όλο το βράδυ.Επαναλάβετε την διαδικασία όσα βράδια χρειάζεται συνεχόμενα, ενώ μην ξεχνάτε να τρίβετε τον πλέον μαλακό κάλο μετά το ποδόλουτρο.

Άκανθα πτέρνας: Αλεύρι βρώμης

Οι Σκωτσέζοι λάτρευαν το αλεύρι βρώμης και είχαν ανακαλύψει ότι το ποδόλουτρο σε αλεύρι βρώμης είχε την ιδιότητα να μαλακώνει τους κάλους. Αγοράστε κολλοειδές αλεύρι βρώμης, υπάρχει στα καταστήματα υγιεινών τροφών, αλλά και σε φαρμακεία.Το ρίχνετε σε χλιαρό νερό και κάνετε ποδόλουτρα για δέκα με δεκαπέντε λεπτά.

Τρίβοντας ταυτόχρονα τον κάλο με ελαφρόπετρα.Στην Νέα Αγγλία συνήθιζαν να χρησιμοποιούν κράνμπερυ για τους σκληρούς κάλους. Τοποθετούσαν κομμένα κράνμπερυ καταπλάσματα επάνω στον κάλο κάθε βράδυ.

Οι φλούδες από τις μπανάνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στο πρόσωπο για τα σπυράκια της ακμής καθώς και για τον καθαρισμό από τα μαύρα στίγματα.

 

Πηγή: https://www.newsitamea.gr/kaloi-akantha-fternas-telos-9-spitikes-therapeies-fysika-ylika-poy-kanoyn-thaymata/

Exit mobile version