της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr iatrikanea
Το κάλιο είναι μεταλλικό στοιχείο με πολλούς σημαντικούς ρόλους στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι ιδιότητες του καλίου και η σημασία του για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού είναι μεγάλη. Είναι το τρίτο πιο βασικό μέταλλο στον οργανισμό μας και παίζει κυρίαρχο ρόλο στην υγεία μας, όπως στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στη λειτουργία των μυών και του νευρικού συστήματος.
Η επαναρρόφηση νατρίου από τους νεφρούς συνδυάζεται με αυξημένη απώλεια καλίου. Η αλκάλωση αυξάνει την είσοδο του καλίου στα κύτταρα και συνεπώς προκαλεί υποκαλιαιμία. Η οξέωση αντίθετα αυξάνει την έξοδο καλίου από τα κύτταρα και συνεπώς προκαλεί υπερκαλιαιμία. Τα επίπεδα καλίου θα πρέπει να ελέγχονται προσεκτικά σε ασθενείς με ουραιμία, νόσο του Addison, εμετούς, διάρροια και σε ασθενείς που λαμβάνουν διουρητικά και στεροειδή ή διγοξίνη. Ψευδώς υψηλές τιμές καλίου στον ορό παρατηρούνται μετά από παρατεταμένη χρήση ελαστικής περιχειρίδας κατά την αιμοληψία όπως επίσης και από αιμόλυση.
Το κάλιο είναι απαραίτητο στοιχείο στη διατροφή των ατόμων με υπέρταση, διότι βοηθάει στην απομάκρυνση του νατρίου. Πολλοί έχουν συνδέσει τη διατροφή που είναι υψηλή σε νάτριο (αλάτι) με την υπέρταση, αλλά αυτό που δε γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι και η διατροφή χαμηλή σε κάλιο μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση. Ο λόγος για τον οποίο το κάλιο μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, φαίνεται να είναι η δράση του στην αρτηριακή πίεση. Το κάλιο βοηθά στη μείωση της υψηλής πίεσης και συμβάλλει στη θεραπεία κατά της υπέρτασης.
Άλλες σημαντικές ιδιότητες του καλίου είναι η λειτουργία του εγκεφάλου, αφού τα κανάλια καλίου στον εγκέφαλο παίζουν κυρίαρχο ρόλο στη μνήμη και τη μάθηση. Μερικές έρευνες έχουν δείξει μειωμένες πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου στα άτομα που ακολουθούσαν με διατροφή πλούσια σε κάλιο. Σε άτομα με διαβήτη, μια διατροφή χαμηλή σε κάλιο μπορεί να ρίξει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, προκαλώντας υπογλυκαιμία.
Κάλιο και οστεοπόρωση
Φυσιολογικές τιμές
SI 3,8-5 mmol/L.
SI: 25-120 mmol/24h.
Αυξημένο Κάλιο (υπερκαλιαιμία) οφείλεται σε:
- Υπερβολική πρόσληψη
- Οξεία και χρόνια νεφρική ανεπάρκεια
- Υποαλδοστερονισμός
- Αιμόλυση
- Λοιμώξεις
- Οξέωση
- Αφυδάτωση
- Νόσος του Addison
- Ψευδουποαλδοστερονισμός
Μειωμένο Κάλιο (υποκαλιαιμία) παρουσιάζεται σε:
- Ελλιπής πρόσληψη από του στόματος ή ενδοφλεβίως
- Εγκαύματα
- Διάρροια
- Διουρητικά
- Υπεραλδοστερονισμός
- Σύνδρομο Cushing
- Νεφρική σωληναριακή οξέωση
- Ασκίτης
- Κυστική ίνωση
- Στένωση νεφρικής αρτηρίας
- Τραύμα
- Σύνδρομο Fanconi
- Σύνδρομο Bartter
- Υπεργλυκαιμία
- Αλκάλωση
- Έμετοι
Οι αθλητές είναι μια κατηγορία πληθυσμού που έχει αυξημένες ανάγκες σε κάλιο, ειδικότερα σε περιόδους εντατικής άσκησης, για να αντικαταστήσουν την απώλεια μυϊκής μάζας και απώλεια καλίου που αποβάλλονται μέσω του ιδρώτα, κατά τη διάρκεια της άθλησης.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΝΑΤΡΙΟ ΚΑΙ ΚΑΛΙΟ |
||
|
|
|
ΤΡΟΦΕΣ
(100 g) |
NΑΤΡΙΟ
mg |
ΚΑΛΙΟ
mg |
|
|
|
Γάλα φρέσκο πλήρες | 50 | 150 |
Γάλα σκόνη πλήρες | 440 | 1270 |
Γάλα σκόνη αποβουτυρωμένο | 550 | 1650 |
Γιαούρτι στραγγισμένο | 71 | 150 |
Βούτυρο αλατισμένο | 870 | 15 |
Φυστικοβούτυρο | 350 | 700 |
Μαργαρίνη αλατισμένη | 800 | 5 |
Ψωμί άσπρο φρυγανισμένο | 640 | 130 |
Μπισκότα τύπου “cream crackers” | 610 | 120 |
Πιτυρούχα σκευάσματα | 1670 | 1070 |
Corn Flakes | 1160 | 99 |
|
|
|
Κρέας κονσέρβα (λάντσεον μητ) | 1050 | 140 |
Κρέας κονσέρβα (κορν μπηφ) | 950 | 140 |
Σαλάμι | 1850 | 160 |
Λουκάνικα | 1100 | 190 |
Συκώτι (τηγανητό) | 190 | 300 |
|
|
|
Ψάρια καπνιστά | 1200 | 360 |
|
|
|
Τυρί επαλειφόμενο | 1170 | 150 |
Τυρί Camembert | 1410 | 110 |
Τυρί φέτα | 1260 | 70 |
Τυρί Danish Blue | 1420 | 190 |
|
|
|
Ξηροί καρποί ανάλατοι | 4 | 470 |
Ξηροί καρποί αλατισμένοι | 440 | 680 |
Κύβοι βοδινού | 10300 | 730 |
Αβοκάντο | 10 | 280 |
Αχλάδι | 2 | 130 |
Μήλο | 2 | 120 |
Καρπούζι | 4 | 120 |
Πορτοκάλι | 3 | 200 |
Σύκο | 2 | 270 |
Δαμάσκηνο | 2 | 260 |
Λεμόνι (χυμός) | 2 | 140 |
Μπανάνα | 1 | 350 |
Πατάτες βραστές | 3 | 330 |
Σκόνη Κακάο | 950 | 1300 |
Λάχανο ωμό | 9 | 240 |
Μαρούλι ωμό | 9 | 240 |
Σπανάκι βραστό | 120 | 490 |
Ντομάτα ωμή | 3 | 290 |
Κρεμμύδι | 10 | 140 |
Σκόρδο | 18 | 373 |
Πιπεριές πράσινες ωμές | 2 | 210 |
Μπάμιες | 7 | 190 |
Φασόλια | 28 | 850 |
Πράσο βρασμένο | 6 | 280 |