medlabnews.gr iatrikanea
Μια πολύ χαρμόσυνη είδηση για όλη την ανθρωπότητα αποτελεί το γεγονός ότι ένας παράλυτος άνδρας με κομμένο νωτιαίο μυελό κατάφερε να περπατήσει ξανά, χάρη σε ένα εμφύτευμα που αναπτύχθηκε από μια ομάδα Ελβετών ερευνητών.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένας άνθρωπος που έχει υποστεί πλήρη κοπή του νωτιαίου μυελού του, μπόρεσε να περπατήσει ξανά. Η ίδια τεχνολογία κατάφερε να βελτιώσει την κατάσταση της υγείας ενός άλλου παράλυτου ασθενούς, ο οποίος κατάφερε να γίνει πατέρας.
Ειδικότερα, ο Michel Roccati έμεινε παράλυτος έπειτα από ατύχημα που είχε με τη μοτοσικλέτα του πριν από πέντε χρόνια. Ο νωτιαίος μυελός του κόπηκε εντελώς – και δεν είχε καθόλου αίσθηση στα πόδια του. Ωστόσο, τώρα, χάρη σε ένα ηλεκτρικό εμφύτευμα (με ηλεκτρόδια που ενεργοποιούν με ηλεκτρική διέγερση τους μύες του) που έχει προσαρτηθεί χειρουργικά στη σπονδυλική στήλη του, ο Michel κατάφερε να ξαναπερπατήσει, έστω και με «βοήθεια» (όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο του BBC).
Αν και οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν αποτελεί θεραπεία για τον τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης και ότι εξακολουθεί να είναι πολύ περίπλοκη για να χρησιμοποιηθεί ευρέως στην καθημερινή ζωή, εντούτοις αναγνωρίζουν πως αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.
Δείτε εδώ τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine.
Electrical spinal implant helps paralysed man have child – BBC News
Πώς λειτουργεί η θεραπεία στους παράλυτους
Το νέο εμφύτευμα ενεργοποιεί όλα τα νεύρα στη σπονδυλική στήλη που σχετίζονται με τις κινήσεις των μυών των κάτω άκρων και του κορμού.
Η τεχνολογία συνδυάζεται με μια εξατομικευμένη υπολογιστική μέθοδο -χάρη σε αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης-, που επιτρέπει αφενός την ακριβή τοποθέτηση του εμφυτεύματος σε διαφορετική θέση σε κάθε παράλυτο και αφετέρου την ανάπτυξη ενός προγράμματος ενεργοποίησης που προσαρμόζεται ανάλογα με τις εκάστοτε κινητικές ανάγκες κάθε ασθενούς.
«Οι αλγόριθμοι μιας ενεργοποίησης μιμούνται τη φύση. Και τα νέα μας μαλακά εμφυτεύματα έχουν σχεδιαστεί για να τοποθετούνται κάτω από τους σπονδύλους, απευθείας στη σπονδυλική στήλη. Μπορούν να τροποποιούν τους νευρώνες που ρυθμίζουν συγκεκριμένες ομάδες μυών. Ελέγχοντας αυτά τα εμφυτεύματα, μπορούμε να ενεργοποιούμε τη σπονδυλική στήλη όπως θα έκανε ο εγκέφαλος με φυσικό τρόπο, επιτρέποντας έτσι στον ασθενή να στέκεται όρθιος, να βαδίζει, να κολυμπά ή να κάνει ποδήλατο», δήλωσε ο δρ Κουρτέν.
«Τα πρώτα μου βήματα ήταν απίστευτα, το όνειρό μου είχε πραγματοποιηθεί. Μπορώ τώρα να ανεβοκατεβαίνω σκάλες και ελπίζω ότι έως την άνοιξη θα είμαι σε θέση να περπατώ ένα χιλιόμετρο», ανέφερε ο Μικέλ Ροκάτι, ένας Ιταλός που είχε μείνει παράλυτος μετά από ατύχημα με τη μοτοσικλέτα του πριν από τέσσερα χρόνια και ήταν ένας από τους τρεις ασθενείς στους οποίους εισήχθη χειρουργικά το νέο εμφύτευμα σπονδυλικής στήλης.
Όπως φάνηκε και από τους άλλους δύο ασθενείς, στους οποίους το νέο σύστημα δοκιμάστηκε επίσης με επιτυχία, χρειάζεται εντατική εξάσκηση για να νιώσουν άνετα με τη νέα εμφυτευμένη συσκευή, αλλά η ανάκτηση της κινητικότητάς τους προοδεύει με εντυπωσιακό ρυθμό.
Όπως είπε ο Κουρτέν, «και οι τρεις ασθενείς ήταν σε θέση να στέκονται, να περπατούν, να κάνουν ποδήλατο, να κολυμπούν και να ελέγχουν γενικά τις κινήσεις του σώματός τους μέσα σε μόνο μία μέρα από την ενεργοποίηση των εμφυτευμάτων τους, χάρη στα ειδικά προγράμματα ενεργοποίησης που γράψαμε για κάθε διαφορετικό τύπο δραστηριότητας. Οι ασθενείς μπορούν να επιλέξουν την επιθυμητή δραστηριότητα στο τάμπλετ και αμέσως τα αντίστοιχα πρωτόκολλα μεταβιβάζονται σε έναν βηματοδότη στην κοιλιά τους. Αυτός, με τη σειρά του, μεταφέρει τα σήματα στο εμφύτευμα που ενεργοποιεί συγκεκριμένους νευρώνες, επιτρέποντας έτσι την κίνηση».
Η πρόοδος μετά από μερικούς μήνες χρήσης του εμφυτεύματος επέτρεψε στους ασθενείς να ανακτήσουν μυϊκή μάζα, να κινούνται τριγύρω πολύ πιο ανεξάρτητα και να συμμετέχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες, όπως να πίνουν όρθιοι ένα ποτό στο μπαρ.