Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι η κύρια αιτία τύφλωσης στις ανεπτυγμένες χώρες και επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία. Ωστόσο, υπάρχει ελπίδα ότι τα βλαστοκύτταρα θα μπορούσαν να παρέχουν θεραπεία για την πάθηση.
Τα βλαστοκύτταρα είναι αδιαφοροποίητα κύτταρα που έχουν την ικανότητα να μετατρέπονται σε οποιοδήποτε άλλο είδος κυττάρου στο σώμα. Αυτό σημαίνει ότι έχουν τη δυνατότητα να επιδιορθώσουν τον κατεστραμμένο ιστό.
Υπάρχουν δύο τύποι βλαστοκυττάρων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας: τα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα και τα ενήλικα βλαστοκύτταρα.
Τα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα προέρχονται από ανθρώπινα έμβρυα και έχουν την ικανότητα να μετατρέπονται σε οποιοδήποτε τύπο κυττάρου στο σώμα. Αυτό τα καθιστά πολύ ευέλικτα, αλλά είναι επίσης δύσκολο να ελεγχθούν.
Τα ενήλικα βλαστοκύτταρα βρίσκονται σε ενήλικες και είναι πιο περιορισμένα στους τύπους κυττάρων στα οποία μπορούν να μετατραπούν. Ωστόσο, είναι πιο εύκολο να ελεγχθούν από τα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα.
Οι πρώτες κλινικές δοκιμές που χρησιμοποιούν βλαστοκύτταρα για τη θεραπεία της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας μόλις ξεκινούν. Ωστόσο, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά.
Μια δοκιμή με εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα ήταν σε θέση να βελτιώσει την όραση ορισμένων ασθενών με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Ωστόσο, η δοκιμή ήταν μικρή και χρειάζεται περισσότερη έρευνα.
Μια άλλη δοκιμή που χρησιμοποιούσε βλαστοκύτταρα ενηλίκων ήταν επίσης ικανή να βελτιώσει την όραση ορισμένων ασθενών με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Αυτή η δοκιμή ήταν μεγαλύτερη από την πρώτη και τα αποτελέσματα είναι πιο ενθαρρυντικά.
Συνολικά, τα αποτελέσματα αυτών των κλινικών δοκιμών είναι ελπιδοφόρα και υποδηλώνουν ότι τα βλαστοκύτταρα θα μπορούσαν να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να είναι ευρέως διαθέσιμη αυτή η θεραπεία.
Πηγή: https://www.xtesini.gr/