Η χαμηλή αυτοεκτίμηση έχει τη δική της γλώσσα.
Αυτό που εγώ — ως σχεδόν ισόβιος ομιλητής — αποκαλώ Lowselfesteemish δεν περιλαμβάνει μόνο τις πραγματικές λέξεις που λένε οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση: για παράδειγμα, “Είμαι αποκρουστικός”. Περιλαμβάνει επίσης λέξεις που δεν λέμε, αλλά σκεφτόμαστε και εννοούμε ενώ λέμε άλλες.
Για παράδειγμα, “Γεια σας, είμαι ο Τέιλορ” σημαίνει, στο Lowselfesteemish, “Είμαι ο Τέιλορ και πρέπει τώρα να ζητήσω συγγνώμη που είμαι μπροστά σας. Σε παρακαλώ, μη μου ρίχνεις μπουνιά στο πρόσωπο.”
Το Lowselfesteemish μεταφράζει επίσης αυτόματα, στο μυαλό των άπταιστων ομιλητών, λέξεις που άλλοι λένε και μπορεί να θεωρήσουν θετικές ή ουδέτερες σε προσβολές, χλευασμές και απειλές.
Για παράδειγμα, το “Είσαι ωραίος σήμερα” μεταφράζεται αυτόματα στο Lowselfesteemish σε “Φαίνεσαι ακόμα χειρότερα από το συνηθισμένο σήμερα”, ενώ το “Καλή δουλειά!” μεταφράζεται αυτόματα σε “Είμαι έτοιμος να σε απολύσω”.
Μελέτες αποκαλύπτουν ότι το μίσος για τον εαυτό μας μειώνει την ικανότητά μας να εμπιστευόμαστε τους άλλους — κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι μας κάνει ανίκανους να εμπιστευτούμε τον εαυτό μας.
Αυτό το άρθρο για Lowselfesteemish εξετάζει γραμματική και λεξιλόγιο που μπορεί να βρείτε ξένο, οικείο – ή και τα δύο. Μια πτυχή του Lowselfesteemish είναι ότι πολλοί από τους άπταιστους ομιλητές του το μιλούν χωρίς να γνωρίζουν ότι υπάρχει. Είναι μια μυστική γλώσσα ακόμη και για εκείνους που τη χρησιμοποιούν περισσότερο.
Ακολουθούν μερικά παραδείγματα όσων λένε οι ομιλητές του Lowselfesteemish, ακολουθούμενο αμέσως από αυτό που, για τους ίδιους ομιλητές lowselfesteemish, σημαίνουν αυτές οι λέξεις.
Τι λέμε:
“Όχι, ευχαριστώ.”
Τι εννοούμε:
“Ό,τι κι αν προσφέρεις, δεν το αξίζω.”
. . .
Τι λέμε:
“Με συγχωρείτε”.
Τι εννοούμε:
“Αγνοήστε, ταπεινώνετε ή τιμωρήστε με.”
. . .
Τι λέμε:
“Είμαι έτοιμος.”
Τι εννοούμε:
“Δεν είμαι έτοιμος, δεν είμαι ποτέ έτοιμος, σε παρακαλώ μην με κάνεις να κάνω / πω / να είμαι κάτι για το οποίο μπορεί να με παρακολουθούν και να με κρίνουν άλλοι, αγαπητέ Κύριε κλείδωσε την πόρτα.”
. . .
Τι λέμε:
“Θα ήθελες να φάμε μαζί;”
Τι εννοούμε:
“Ζητώ τη συντροφικότητα σας ενώ μιλάτε με έναν παραιτημένο αργό ρυθμό που σας δίνει το χρόνο να επινοήσεις τουλάχιστον τρεις εύλογες δικαιολογίες για να αρνηθείς το αίτημά μου.”
. . .
Τι λέμε:
“Γιατρέ, πονάει ο αστράγαλός μου. Είναι διάστρεμμα;”
Τι εννοούμε:
“Γιατρέ, τα θαλάσσωσα στον αστράγαλό μου όντας ένας ασυντόνιστος ηλίθιος που φοράει ηλίθια παπούτσια και δεν μπορεί καν να περπατήσει σαν φυσιολογικός άνθρωπος στο δρόμο.”
. . .
Τι λέμε:
“Αυτός είναι ο φίλος μου ο Μπεν.”
Τι εννοούμε:
“Αυτός είναι ο Μπεν, ένας από τους τέσσερις ανθρώπους στον κόσμο που είναι αδαείς/ άγιοι / ηλίθιοι αρκετά για να ανεχθούν ανεξήγητα την παρουσία μου για περισσότερο από τρία λεπτά συνεχόμενα.”
. . .
Και εδώ είναι μερικά παραδείγματα για το τι λένε οι άλλοι άνθρωποι στους ομιλητές lowselfesteemish, ακολουθούμενο αμέσως από αυτό που ακούνε οι ομιλητές του Lowselfesteemish.
Τι λένε οι άλλοι:
“Γεια σας, μπορώ να σας βοηθήσω;”
Αυτό που ακούμε:
“Γεια σας, μπορείτε να φύγετε;”
. . .
Τι λένε οι άλλοι:
“Ουάου, κέρδισες!”
Αυτό που ακούμε:
“Ουάου, έκλεψες!”
. . .
Τι λένε οι άλλοι:
“Χαίρομαι που σε γνώρισα.”
Αυτό που ακούμε:
“Υπάρχουν δέκα πολύτιμα λεπτά της ζωής μου που δεν θα πάρω ποτέ πίσω.”
. . .
Τι λένε οι άλλοι:
“Αυτά είναι όμορφα παπούτσια.”
Αυτό που ακούμε:
“Αυτά είναι απαίσια παπούτσια και κρυφά κοροϊδεύω το λυπημένο ευγνώμων χαμόγελό σου.”
Ίσως αυτό το γλωσσάριο μπορεί να μας βοηθήσει να πλάθουμε το δικό μας και το Lowselfesteemish των άλλων. Ίσως μπορεί να μας βοηθήσει να μεταφράσουμε μερικά από αυτά που ακούμε και λέμε σε λιγότερο φρικτούς, διαβόλικούς, επιβλαβείς όρους.
Πηγή: https://www.psychologytoday.com/us/blog/stuck/202109/the-secret-language-people-low-self-esteem