Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΗ λιγότερη τηλεόραση και το καλό πρωινό προστατεύουν την καρδιά

Η λιγότερη τηλεόραση και το καλό πρωινό προστατεύουν την καρδιά

Είναι γνωστό ότι ο καθιστικός τρόπος ζωής προκαλεί προβλήματα στην υγεία μας, όπως παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, καρκίνο, καρδιοπάθεια και πρόωρο θάνατο. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως όταν καθόμαστε για πολλές ώρες, επηρεάζουμε την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και να μειώνει τη ροή του αίματος.


Επιπροσθέτως, ισχυρίζονται ότι μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό του σακχάρου στο αίμα και αυξάνει τις φλεγμονές και το οξειδωτικό στρες, τα οποία οι ειδικοί έχουν συνδέσει με τη γήρανση και παθήσεις.


Εντούτοις, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι να αντιστρέψουμε τις αρνητικές επιδράσεις της καθιστικής ζωής.

Νέα έρευνα συμπέρανε ότι η μείωση του χρόνου που περνάμε παρακολουθώντας τηλεόραση και το πρωινό που είναι πλούσιο σε ενέργεια μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών και εγκεφαλικού επεισοδίου. Μπορούν επίσης να μειώσετε την ποσότητα της πλάκας που τείνουν να συσσωρεύονται στις αρτηρίες με τον καιρό.

Ο κ. Σωτήρης Τσαλαμάνδρης – καρδιολόγος στην Πρώτη Καρδιολογική Κλινική του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου στην Αθήνα – ήταν ο υπεύθυνος της έρευνας, η οποία διεξήχθη σε δύο μέρη. Οι Έλληνες ερευνητές παρουσίασαν τα ευρήματά τους σε παγκόσμιο συνέδριο στις ΗΠΑ.

Πώς η παρακολούθηση τηλεόρασης επηρεάζει την υγεία της καρδιάς

Στο πρώτο μέρος, ο κ. Τσαλαμάνδρης και οι συνάδελφοί του αξιολόγησαν τους διάφορους δείκτες καρδιαγγγειακής υγείας και τρόπου ζωής 2.000 ατόμων, ηλικίας 40-99 από τη χώρα μας. Η έρευνα περιελάμβανε άτομα που βρίσκονταν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιακών νόσων ή που είχαν ήδη εμφανίσει την πάθηση, όπως επίσης και υγιή άτομα. Βασισμένοι στις συνήθειες παρακολούθησης τηλεόρασης, οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες:

– όσοι παρακολουθούσαν 7 ώρες ή λιγότερο την εβδομάδα

– όσοι παρακολουθούσαν 7-21 ώρες την εβδομάδα

– όσοι παρακολουθούσαν πάνω από 21 ώρες την εβδομάδα.

Η έρευνα βρήκε ότι τα άτομα που ανήκαν στην τελευταία ομάδα είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες τους σε σύγκριση με την πρώτη ομάδα. Επιπλέον, η περισσότερη παρακολούθηση τηλεόραση συσχετιζόταν με υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης και διαβήτη.

Τα άτομα της τελευταίας ομάδας είχαν 68% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση και 50% διαβήτη σε σύγκριση με όσους παρακολουθούσαν τηλεόραση 7 ώρες την εβδομάδα. Αυτά τα αποτελέσματα υπερτονίζουν πόσο σημαντικό είναι να αποφεύγουμε τις παρατεταμένες περιόδους καθιστικής συμπεριφοράς.

Η σημασία του πλούσιου σε ενέργεια πρωινού

Για το δεύτερο μέρος της έρευνας, οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες, ανάλογα με το πόσες θερμίδες λάμβαναν από το πρωινό τους:

– τα άτομα που λάμβαναν πάνω από το 20% των ημερήσιων θερμίδων τους από το πρωινό και συνήθιζαν να καταναλώνουν γάλα, τυρί, δημητριακά, ψωμί και μέλι.

– τα άτομα που λάμβαναν το 5-20% των ημερήσιων θερμίδων τους από το πρωινό και κατανάλωναν κυρίως καφέ, γάλα χαμηλό σε λιπαρά μαζί με βούτυρο, ψωμί, μέλι, ελιές ή φρούτα.

– και τα άτομα που δεν κατανάλωναν καθόλου πρωινό.

Σε γενικά πλαίσια, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν ένα πλούσιο σε ενέργεια πρωινό και σε τακτική βάση ήταν πιθανότερο να έχουν υγιέστερες αρτηρίες σε σύγκριση με τους άλλους συμμετέχοντες. Εντούτοις, οι συγγραφείς της έρευνας προειδοποιούν ότι καθώς όλοι σχεδόν οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή, τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι δυνατό να γενικευθούν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πηγή: thegreekobserver.com

Πηγή: https://enallaktikidrasi.com/2021/09/ligoteri-tileorasi-kalo-prwino-prostateupun-igeia-kardias/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ