Θεόδωρος Κυριάκου, Παιδοχειρουργός, Επιστ. Συνεργάτης Παίδων ΜΗΤΕΡΑ
Τα εγκαύματα στα παιδιά είναι δυστυχώς από τα πιο συχνά ατυχήματα που συμβαίνουν στο σπίτι. Η πιο επίφοβη ηλικία είναι μεταξύ 1 έως 5 ετών και συμβαίνουν από κατά λάθος έκχυση καυτών υγρών, συχνότερα κατά τη διάρκεια παρασκευής ροφημάτων στην κουζίνα και σπανιότερα την ώρα του μπάνιου του παιδιού ή από την επαφή με άλλες πηγές θερμότητας (καλοριφέρ, θερμάστρα, τζάκι). Μπορούν να προκύψουν εγκαύματα: 1ου βαθμού (επιπολής), 2ου βαθμού (μερικού πάχους) ή 3ου βαθμού (εν τω βάθει).
Οι επιπτώσεις ενός εγκαύματος 3ου βαθμού είναι καταστροφικές. Αφήνουν παραμορφώσεις στο παιδί, όσες πλαστικές χειρουργικές επεμβάσεις και αν ακολουθήσουν. Το αποτέλεσμα είναι να επηρεάζεται η ψυχική υγεία του παιδιού για το υπόλοιπο της ζωής του, καθώς και η ομαλότητα της ζωής του συνόλου της οικογένειας, με αποτέλεσμα πολλές φορές την προβληματική τους συμβίωση. Για τους παραπάνω λόγους συνιστάται να είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σχετικά με την πρόληψη των εγκαυμάτων και με την αντιμετώπισή τους. Επειδή όπως προαναφέραμε τα εγκαύματα συμβαίνουν συνήθως μεταξύ 1 έως 5 ετών, κύριοι υπεύθυνοι είναι οι γονείς/κηδεμόνες ή τα άτομα που αναλαμβάνουν την καθημερινή φροντίδα των παιδιών.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι:
· Τα μαγειρικά σκεύη πρέπει να τοποθετούνται στα μέσα μάτια της κουζίνας.
· Όταν βράζουμε κάτι στην κουζίνα, δεν πρέπει να έχουμε δίπλα μας το παιδί γιατί οι κινήσεις του είναι ξαφνικές, απρόβλεπτες και αυτόματες. Έτσι, δεν μπορούμε να τις προλάβουμε ή να τις αποτρέψουμε.
Εάν, παρότι είμαστε προσεκτικοί, συμβεί να χυθεί καυτό υγρό στο παιδί, οι πρώτες ενέργειες έχουν τεράστια σημασία για το βάθος του εγκαύματος και την επούλωσή του!
· Πρέπει αμέσως να βάλουμε την εγκαυματική περιοχή κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό της βρύσης για 5-10 λεπτά. Το δροσερό τρεχούμενο νερό της βρύσης σταματά τη μετάδοση της θερμότητας στα ενδότερα στρώματα του δέρματος και διατηρεί το έγκαυμα επίπολής (επιφανειακό) και εύκολα διαχειρίσιμο.
· Ακολούθως πρέπει να βγάλουμε τα βρεγμένα ρούχα ή να τα κόψουμε -για ευκολία- με ψαλίδι, να τυλίξουμε το παιδί με μια καθαρή πετσέτα μπάνιου, να του δώσουμε να πιει ένα παυσίπονο (Depon ή Algofren) και να το μεταφέρουμε στο πλησιέστερο παιδιατρικό νοσοκομείο.
· Απαγορεύεται να τοποθετήσουμε πάνω στην εγκαυματική περιοχή, οδοντόπαστα, πάγο, γιαούρτι, βούτυρο ή οποιοδήποτε άλλο επίθεμα!