Τι μπορείς να τρως και τι όχι όταν λαμβάνεις θεραπεία με κορτιζόνη: Να τι να προσέχεις στη διατροφή σου για να μην έχεις φούσκωμα και κατακράτηση από το φάρμακο.
Από την Αγγελική Μοράρη, MSc, Επιστήμονας Τροφίμων & Διατροφής (BSc), Μεταπτυχιακή Εξειδίκευση στην Κλινική διαιτολογία, nutritipsbyaggelikimorari.wordpress.com
Η κορτιζόνη είναι µία συνθετική ουσία που παρασκευάζεται στο εργαστήριο και µιµείται τη δοµή και τις δράσεις της κορτιζόλης, µίας ορµόνης που εκκρίνεται φυσιολογικά στον οργανισµό από δύο αδένες που καλούνται επινεφρίδια και ασκεί δεκάδες επιδράσεις σε ολόκληρο το ανθρώπινο σώµα.
Η χρήση της κορτιζόνης φαρμακευτικά είναι διαδεδομένη στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και οι ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (ΙΦΝΕ).
Κορτιζόνη και διατροφή
Η λήψη κορτιζόνης έχει συχνά παρενέργειες στις οποίες μπορεί να βοηθήσουν μικρές αλλαγές στην διατροφή μας. Οι αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες εξαρτώνται από την ηλικία, τις προϋπάρχουσες καταστάσεις που μπορεί να έχουμε (διαβήτης, ΙΦΝΕ κ.τ.λ.) καθώς και από τη συνταγογραφούμενη κορτιζόνη (δόση, χρονική διάρκεια).
Η αύξηση του βάρους κατά τη λήψη κορτιζόνης οφείλεται συνήθως στην κατακράτηση υγρών και στην αυξημένη πρόσληψη θερμίδων λόγω της αυξημένης όρεξης.
Η αύξηση του σακχάρου στο αίμα είναι μια ακόμα πιθανή συνέπεια της λήψης κορτιζόνης.
Γι΄αυτό προσπάθησε να καταναλώνεις μικρά και συχνά γεύματα και περιόρισε τα απλά σάκχαρα (ζάχαρη, μέλι, μαρμελάδα, γλυκά και αναψυκτικά με ζάχαρη) τα οποία προκαλούν απότομη αύξηση των επιπέδων του σακχάρου.
Όταν λαμβάνεις κορτιζόνη, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης οστεοπόρωσης. Η κορτιζόνη μειώνει την ποσότητα του ασβεστίου, της βιταμίνης D και του φωσφόρου στο σώμα σας.
Οι ασθενείς στους οποίους χορηγείται κορτιζόνη για μεγάλα χρονικά διαστήματα οφείλουν να καταναλώνουν ημερησίως 3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών σε λιπαρά. Επίσης καλές πηγές ασβεστίου είναι και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το μπρόκολο. Τα ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες ο τόνος, είναι σημαντικές πηγές ασβεστίου. Πολλές φορές όμως, κρίνεται απαραίτητη και η χορήγηση κάποιου συμπληρώματος ασβεστίου και βιταμίνης D.
Σε περίπτωσεις όμως όπως σε περιόδους έξαρσης της ΙΦΝΕ – Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νόσο Εντέρου -τα περισσότερα από τα παραπάνω τρόφιμα είναι απαγορευμένα λόγω της αύξησης των κενώσεων και του κοιλιακού άλγους που προκαλούν, κρίνεται απαραίτητη η λήψη κάποιου σκευάσματος ασβεστίου.
Βασικές οδηγίες διατροφής κατά τη λήψη κορτιζόνης
1) Καλό είναι να ξεκινήσεις κάποιο είδος άσκησης τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα για 20 λεπτά την φορά. Η άσκηση κατέχει σημαντικό ρόλο έναντι στην απώλεια της οστικής μάζας!
2) Εξαιτίας της αυξημένης όρεξης που προκαλεί η λήψη κορτιζόνης προσπάθησε να καταναλώνεις 6 μικρά γεύματα αντί 3 μεγάλα.
3) Επίσης πρέπει να λαμβάνεις επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης (άπαχα γαλακτοκομικά, ψάρια, πουλερικά, όσπρια, ασπράδι αβγών και άπαχο κόκκινο κρέας) καθώς η λήψη της κορτιζόνης σχετίζεται με μειωμένη μυϊκή μάζα.
4) Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών συνίσταται να αποφεύγεται.
5. Θα πρέπει επίσης να περιορίσεις την πρόσληψη καφεΐνης καθώς μπορεί να έχεις ενοχλήσεις στο στομάχι (ειδικά αναψυκτικά τύπου κόλα, τσάι, καφέ και σοκολάτα).
6. Για την κατακράτηση υγρών που προαναφέρθηκε και είναι η κυριότερη παρενέργεια που σχετίζεται με διατροφικούς παράγοντες συνίσταται να αποφύγεις το προστιθέμενο αλάτι καθώς και τρόφιμα όπως οι ελιές, τα παστά, τα καπνιστά, τα αλλαντικά, τρόφιμα σε κονσέρβα, τουρσί, αλμυρά τυριά, αλατισμένους ξηρούς καρπούς, πατατάκια καθώς και τους κύβους μαγειρικής.
7. Επίσης τρόφιμα που περιέχουν αρκετό αλάτι είναι το ψωμί, οι φρυγανιές τα κέικ, τα μπισκότα και τα κράκερς. Μελέτησε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων και την περιεκτικότητα τους σε νάτριο! Τέλος, όσον αφορά στο ψωμί και στις φρυγανιές, επίλεξε αυτά που υπάρχουν στο εμπόριο στα οποία αναγράφεται χωρίς προσθήκη αλατιού.
Αγγελική Μοράρη: Επιστήμονας Τροφίμων Διατροφής
Πηγή: https://www.newsitamea.gr/diatrofi-kortizoni-ti-mporeis-na-tros-otan-pairneis-kortizoni/