Site icon xtesini.gr

Διαζύγιο γονιών: Πως να το φέρουμε στα παιδιά;

Η απόφαση για διαζύγιο δεν λαμβάνεται ποτέ επιπόλαια, ειδικά όταν εμπλέκονται παιδιά. Για τους γονείς που πλοηγούνται σε αυτήν την προκλητική μετάβαση, ένα από τα πιο τρομακτικά καθήκοντα μπορεί να είναι η ενημέρωση των ειδήσεων στα παιδιά τους. Ο τρόπος με τον οποίο μεταφέρονται αυτές οι πληροφορίες μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη συναισθηματική ευημερία του παιδιού. 

1. Ενιαίο Μέτωπο

  • Συνεργατική προσέγγιση: Όποτε είναι δυνατόν, και οι δύο γονείς θα πρέπει να παρουσιάζουν τα νέα μαζί. Αυτό το ενιαίο μέτωπο μπορεί να καθησυχάσει τα παιδιά ότι παρά τις αλλαγές, η γονική αγάπη και υποστήριξη θα παραμείνει σταθερή.
  • Συνεπές μήνυμα: Συμφωνήστε σχετικά με το τι θα πείτε εκ των προτέρων για να βεβαιωθείτε ότι το μήνυμα είναι σαφές και συνεπές. Αυτό βοηθά στην αποφυγή σύγχυσης και ανάμεικτων σημάτων σχετικά με τη φύση των μελλοντικών αλλαγών.

2. Επιλέξτε την κατάλληλη ώρα και ρύθμιση

  • Χρόνος: Επιλέξτε μια στιγμή που δεν υπάρχουν άμεσες δεσμεύσεις ή στρεσογόνοι παράγοντες, αφήνοντας χώρο για ερωτήσεις και συναισθηματικές αντιδράσεις.
  • Άνετο περιβάλλον: Επιλέξτε ένα περιβάλλον όπου όλοι νιώθουν ασφαλείς και άνετοι, χωρίς περισπασμούς, διασφαλίζοντας ότι η εστίαση παραμένει στη συζήτηση.

3. Να είστε σαφείς και κατάλληλοι για την ηλικία

  • Σαφήνεια: Χρησιμοποιήστε σαφή, απλή γλώσσα για να εξηγήσετε τι συμβαίνει. Αποφύγετε περίπλοκους νομικούς όρους ή κατηγορίες.
  • Σκεφτείτε την ηλικία: Προσαρμόστε την εξήγηση ώστε να είναι κατάλληλη για την ηλικία, διασφαλίζοντας ότι τα παιδιά μπορούν να κατανοήσουν το μήνυμα με βάση το αναπτυξιακό τους επίπεδο.

4. Αναγνωρίστε τα συναισθήματα και καθησυχάστε

  • Συναισθηματική υποστήριξη: Αναγνωρίστε ότι είναι φυσιολογικό να νιώθετε λύπη, σύγχυση ή θυμό. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και διαβεβαιώστε τα ότι τέτοια συναισθήματα είναι αναμενόμενα και αποδεκτά.
  • Καθησυχασμός: Τονίστε ότι το διαζύγιο δεν είναι δικό τους λάθος και ότι και οι δύο γονείς θα συνεχίσουν να τους αγαπούν και να τους φροντίζουν, όποιες αλλαγές και αν προκύψουν.

5. Συζητήστε τις Αλλαγές

  • Πρακτικές Αλλαγές: Εξηγήστε τυχόν πρακτικές αλλαγές που μπορεί να συμβούν, όπως ρυθμίσεις διαβίωσης, με τρόπο που να μπορούν να κατανοήσουν τα παιδιά. Αποφύγετε να τους κατακλύσετε με πάρα πολλές λεπτομέρειες ταυτόχρονα.
  • Συνέχεια: Επισημάνετε πτυχές της ζωής τους που θα παραμείνουν ίδιες για να παρέχουν μια αίσθηση σταθερότητας και συνέχειας.

6. Ανοιχτές Γραμμές Επικοινωνίας

  • Ενθαρρύνετε τις ερωτήσεις: Προσκαλέστε τα παιδιά να κάνουν ερωτήσεις και να εκφράσουν τις ανησυχίες τους. Να είστε υπομονετικοί και να προσπαθήσετε να απαντήσετε με ειλικρίνεια, έχοντας κατά νου ποιες πληροφορίες είναι κατάλληλες για την ηλικία τους.
  • Συνεχής διάλογος: Ξεκαθαρίστε ότι αυτή η συνομιλία δεν είναι μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί μία φορά. Ενθαρρύνετε τον συνεχή διάλογο, επιτρέποντας στα παιδιά να επανέλθουν με περισσότερες ερωτήσεις καθώς επεξεργάζονται τις πληροφορίες.

7. Αναζητήστε υποστήριξη

  • Επαγγελματική καθοδήγηση: Εξετάστε το ενδεχόμενο να αναζητήσετε υποστήριξη από έναν παιδοψυχολόγο ή έναν οικογενειακό θεραπευτή, ειδικά εάν προβλέπετε ή παρατηρείτε σημαντική συναισθηματική δυσφορία.
  • Εκπαιδευτικοί πόροι: Χρησιμοποιήστε βιβλία και άλλους πόρους που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τα παιδιά να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν το διαζύγιο.

Συμπέρασμα
Η συζήτηση για το διαζύγιο των γονέων με τα παιδιά είναι μια βαθιά στιγμή που απαιτεί ευαισθησία, ειλικρίνεια και φροντίδα. Προσεγγίζοντας τη συζήτηση με προετοιμασία και συμπόνια, οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν στον μετριασμό του συναισθηματικού αντίκτυπου και να υποστηρίξουν τα παιδιά τους στη μετάβαση. Θυμηθείτε, είναι απαραίτητο να επιβεβαιώσετε ξανά την αγάπη, να παρέχετε επιβεβαίωση και να διατηρήσετε ανοιχτή επικοινωνία για να πλοηγηθείτε σε αυτήν την προκλητική

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

Exit mobile version