Μην το αρνείσαι, αγγίζεις κι εσύ συνέχεια το πρόσωπό σου και εκτίθεσαι σε μικρόβια χωρίς να το καταλάβεις. Δεν μπορείς να σταματήσεις αυτή τη συνήθεια, όμως γιατί αγγίζεις το πρόσωπό σου συνέχεια;
Προσπαθείς να ελέγξεις τις χειρονομίες και τις κινήσεις σου, όμως ξέρω, είναι δύσκολο, το κάνεις ακούσια κι όταν το συνειδητοποιείς το μετανιώνεις. Είναι η καθημερινή συνήθεια που σε γεμίζει μικρόβια και πρέπει να σταματήσεις το συντομότερο, αλλά σου είναι πολύ δύσκολο. Γιατί; Έχεις αναρωτηθεί;
Γιατί αγγίζεις το πρόσωπό σου συνέχεια;
Αρχικά, είναι η γλώσσα του σώματος που σε κάνει να ακουμπάς το πρόσωπό σου, ένας τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων και των αντιδράσεών σου. Το να χρησιμοποιείς τα χέρια σου για να εκφράσεις συναισθήματα δεν είναι απλώς ένα ενστικτώδες πράγμα που κάνεις ή μια οποιαδήποτε συνήθεια. Η γλώσσα του σώματος είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να πεις στους άλλους πώς αισθάνεσαι, ακόμα και να δείξεις στοιχεία απ’ τον πολιτισμό ή τις συνήθειές σου.
Σημεία στο σώμα σου που δεν πρέπει να ακουμπάς!
Άγχος. Ένας ακόμα λόγος που αγγίζεις συχνά το πρόσωπό σου. Όταν είσαι αγχωμένος, κάνεις περισσότερες κινήσεις ασυναίσθητα και με μεγαλύτερη άνεση. Αυτό συμβαίνει λόγω του νευρικού σου συστήματος και το κάνεις ακούσια.
Και με το φλερτ τι γίνεται;
Κατά τη διάρκεια των κανονικών δραστηριοτήτων αγγίζεις το πρόσωπό σου έως και 23 φορές την ώρα, σύμφωνα με μία μελέτη, ενώ μια άλλη, που πραγματοποιήθηκε το 1967 στο UCLA, διαπίστωσε ότι η μη λεκτική επικοινωνία είναι κυρίαρχη όταν πρόκειται για την έκφραση συναισθημάτων. Τώρα σκέψου να βρίσκεται μπροστά σου το άτομο που σου αρέσει και σε διεγείρει, είναι δύσκολο να μην αγγίξεις έστω και λίγο το πρόσωπό σου. Αυτό είναι στην πραγματικότητα κάτι που οι άνθρωποι κάνουν όταν τους αρέσει κάποιος.
Είναι δύσκολο να αλλάξεις συνήθειες, όμως είναι για το καλό σου και μην ξεχνάς πως αφορά και την υγεία σου. Και στην τελική, αν δεν πρόκειται να σταματήσεις αυτή τη συνήθεια, τουλάχιστον κράτα τα χέρια σου συνεχώς καθαρά!
Photo: Freepik
Άρτεμις Σκούφου