Μου έχει συμβεί. Σου έχει συμβεί. Δυστυχώς, σε όλους μας έχει συμβεί. Είσαι σ’ ένα φανταστικό ραντεβού, μ’ έναν φανταστικό άνθρωπο, αλλά η συζήτηση φτάνει σ’ ένα τέλμα. Δεν είναι φανταστική. Κι όσο και να θες να πείσεις τον εαυτό σου ότι είναι όλα τέλεια, το ότι η συζήτηση «δεν πηγαίνει» κάνει το ραντεβού να μην είναι τέλειο. Κι απογοητεύεσαι. Κι εκεί έρχεται ένα μεγάλο ερώτημα: Γιατί κάποιοι άνθρωποι σου κάνουν κλικ απ’ το πρώτο λεπτό, απ’ το πρώτο ραντεβού, ενώ κάποιοι άλλοι όχι; Είναι θέμα ασυμβατότητας ή είναι κάτι πιο περίπλοκο; Η εξέλιξη του πρώτου ραντεβού σχετίζεται με πολλούς παράγοντες και παρακάτω θα τους αναλύσουμε!
Η ψυχολόγος Dr. LeslieBeth Wish εξηγεί στο Elite Daily πως η εξέλιξη του πρώτου ραντεβού εξαρτάται από πολλά πράγματα, με πρώτο και καλύτερο τα νεύρα!
«Τα πρώτα ραντεβού είναι τα πιο τρομακτικά απ’ όλα, με εξαίρεση τη στιγμή που συναντάει ο ένας την οικογένεια του άλλου», λέει η Dr. Wish και συνεχίζει λέγοντας πως ο λόγος που τα πρώτα ραντεβού και η γνωριμία με τις οικογένειες είναι τόσο τρομακτικά είναι ο ίδιος: «Τους δίνουμε τόσο μεγάλη συναισθηματική σημασία. Μπορεί να είσαι μόνη, να μην έχεις βγει ραντεβού εδώ και καιρό, ή να νιώθεις πληγωμένη από προηγούμενες σχέσεις σου. Αυτές οι συνθήκες σε κάνουν να νιώθεις περίεργα και μπορεί τελικά στο ραντεβού να σιωπήσεις, και να μην αφήσεις τον εαυτό σου ελεύθερο».
Δίνουμε τόση έμφαση στα πρώτα ραντεβού και θέλουμε απλά να εντυπωσιάσουμε τον άλλον, που τελικά καταλήγουμε να αγχωνόμαστε, να πιεζόμαστε και να μην περνάμε καλά. Αλλλά αυτός δεν είναι ο μοναδικός λόγος που η εξέλιξη του πρώτου ραντεβού κάποιες φορές είναι πολύ καλή κι άλλες όχι: Η Dr. Wish υποστηρίζει πως όσο πιο ενθουσιασμένη είσαι με τον άνθρωπο που βγαίνεις και το ραντεβού σας, τόσο πιο πολλές προσδοκίες έχεις κι ελπίζεις να πάει καλά, με αποτέλεσμα και πάλι να αγχώνεσαι και να μην μπορείς να είσαι παρούσα στη συζήτηση.
Αν ψάχνεις για «τον έναν και μοναδικό», το άγχος σου κατακλύζει το πρώτο ραντεβού. Φοβάσαι μην μιλάς πάρα πολύ, μήπως πεις κάτι λάθος, μήπως κολλήσει φαγητό στα δόντια σου ή μήπως δεν αρέσεις στον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου. Όσο πιο μεγάλη είναι η συναισθηματική σου φόρτιση για το ραντεβού, τόσο πιο αγχωμένη είσαι
Για να το καταλάβεις καλύτερα, θα σε βάλουμε να κάνεις μια σκέψη: Θυμάσαι να βγαίνεις ραντεβού με κάποιον που έβρισκες γοητευτικό, αλλά δεν είχες πολλές προσδοκίες για την εξέλιξη του πρώτου ραντεβού; Σίγουρα ήσουν χαλαρή, άνετη, μιλούσες και η συζήτηση έρρεε! Αν προσπαθήσεις τώρα να θυμηθείς το πρώτο ραντεβού μ’ έναν τύπο που είχες κόλλημα και απλά ανυπομονούσες να βγείτε, θα παρατηρήσεις ότι ήσουν πολύ σφιγμένη, κομπλαρισμένη και σκεφτόσουν συνεχώς τις κινήσεις σου.
Πώς μπορείς να μειώσεις το άγχος στο πρώτο ραντεβού;
Για ν’ αποβάλλουμε το άγχος των πρώτων ραντεβού, η Dr. Wish προτείνει να τα κάνουμε να μοιάζουν περισσότερο με την καθημερινή ζωή! Στο μεγαλύτερο μέρος της κοινής του πορείας ένα ζευγάρι κάνει μαζί καθημερινά πράγματα. Αυτό είναι το κλειδί: Να βγεις ένα πρώτο ραντεβού που μοιάζει με κάτι καθημερινό κι απλό!
Κάντε μαζί κάποια δραστηριότητα, πηγαίντε τα σκυλάκια σας βόλτα, πηγαίντε στο μουσείο που θέλετε και οι δύο να επισκεφτείτε ή κανονίστε να πάτε μαζί στη θάλασσα! Έτσι, θα νιώσεις λιγότερο άγχος γιατί δεν θα είσαι απλά σ’ ένα εστιατόριο, κοιτώντας τον άλλον απέναντι στα μάτια, νιώθοντας ότι πρέπει να πεις κάτι για να τον εντυπωσιάσεις!
Ένα άλλο tip που δίνει η ψυχολόγος, είναι όταν συζήτηση φτάνει σ’ ένα τέλμα, να κάνεις ερωτήσεις που θα ανοίξουν μια νέα συζήτηση, με λίγο fun μέσα! «Ποιο είναι το χειρότερο ραντεβού που έχεις πάει;», «Αν είχες έναν μήνα για να κάνεις ό,τι θέλεις, τι θα έκανες;», «Αν μπορούσες να κάνεις ό,τι δουλειά θέλεις, τι θα επέλεγες;».
Αυτές οι ερωτήσεις όχι απλώς κάνουν σίγουρο ότι θ’ αρχίσει να μιλάει το ραντεβού σου, αλλά είναι και μια ευκαρία να γνωριστείτε καλύτερα!
Αν, βέβαια, έχεις βγει αρκετά ραντεβού με κάποιον, κι απλά νιώθεις ότι δεν έχετε τι να πείτε, τότε ναι μάλλον δεν ταιριάζετε! Αλλά πριν τον απορρίψεις επειδή απλά δεν το έχει με τη συζήτηση, δώστου μια ευκαρία!