Ανακάλυψε τους πιθανούς ενόχους για τον πονοκέφαλο που σε ταλαιπωρεί. Άλλους τους υποψιάζεσαι και άλλους όχι!
Αν ανήκεις στη –μάλλον σπάνια– κατηγορία εκείνων που δεν έχουν αισθανθεί ποτέ στη ζωή τους πονοκέφαλο, σίγουρα αυτό το άρθρο δεν είναι για σένα. Διαφορετικά, συνέχισε την ανάγνωση για να ανακαλύψεις τις “κρυφές” αιτίες που τον προκαλούν.
Οι συνήθεις ένοχοι για τον πονοκέφαλο
Στις πιο συνηθισμένες αιτίες του πονοκεφάλου περιλαμβάνονται οι διαταραχές της αρτηριακής πίεσης, η αύξηση του σωματικού βάρους, επειδή ακριβώς επιβαρύνει τη σπονδυλική σου στήλη, το έντονο άγχος, η ημικρανία (μία από τις μορφές της κεφαλαλγίας), η κατάχρηση ουσιών, όπως το αλκοόλ και ο καφές, και η έλλειψη άσκησης. Εκτός όμως από τα παραπάνω, που λίγο πολύ, αν υποφέρεις τακτικά από πονοκεφάλους, τα γνωρίζεις, υπάρχουν και πιο… αναπάντεχες αιτίες για τον πονοκέφαλο, που μπορεί να μην υποψιάζεσαι καν.
Τι άλλο μπορεί να φταίει;
Προβλήματα στη μύτη
Η μύτη είναι ένα όργανο που είναι στενά συνδεδεμένο με τον πονοκέφαλο, παρότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το σκέφτονται. Αν υποφέρεις από ισχυρούς πονοκεφάλους, είναι απαραίτητη μια σχολαστική εξέταση της μύτης από έναν ωτορινολαρυγγολόγο. Με τη βοήθεια των ενδοσκοπίων, ο έλεγχος αυτός μπορεί να αποκαλύψει στραβό διάφραγμα που πιέζει νευρικές απολήξεις και οδηγεί σε πόνο, πολύποδες στη μύτη, οξεία ή χρόνια ιγμορίτιδα, αλλεργική ρινίτιδα ή ακόμα και καλοήθεις ή κακοήθεις όγκους της μύτης.
Ιγμορίτιδα
Παρότι ο πονοκέφαλος που επικεντρώνεται πίσω από τα μάτια είναι ένα από τα συμπτώματα της ιγμορίτιδας, συνήθως δεν είναι η πρώτη αιτία που θα σκεφτείς όταν πονάει το κεφάλι σου. Άλλα συμπτώματα της ιγμορίτιδας περιλαμβάνουν τη βουλωμένη μύτη με πολλές εκκρίσεις, δέκατα, κόπωση και ατονία χωρίς λόγο, ακόμα και συχνές λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, διαταραχές όρασης και άλλες νευρολογικές διαταραχές. Αν όλα αυτά σου χτυπάνε ένα καμπανάκι, μην καθυστερείς την επίσκεψη στον ΩΡΛ σου.
Αποφρακτική άπνοια στον ύπνο
Συχνή αιτία πονοκεφάλου μπορεί να είναι και το σύνδρομο της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας, το οποίο προκαλεί κακή οξυγόνωση του εγκεφάλου και οδηγεί σε κεφαλαλγία και αίσθημα κόπωσης. Εάν ξυπνάς συχνά κουρασμένη, ίσως έχει νόημα να το ελέγξεις. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί το πρόβλημα αυτό ο γιατρός θα προτείνει την ανάλογη αντιμετώπιση.
Ωτίτιδα
Αν, εκτός από το ότι έχεις πονοκέφαλο, ταλαιπωρείσαι από πόνο στο αφτί ή/και φαγούρα στο εσωτερικό του, τότε είναι πολύ πιθανό τα δύο αυτά προβλήματα να συνδέονται.
Έρπης στο αφτί
Πρόκειται για ιογενή φλεγμονή που οφείλεται στον ιό του έρπη ζωστήρα και στην επαναδραστηριοποίησή του μερικά χρόνια μετά τη νόσηση από ανεμοβλογιά. Ο έρπης που εμφανίζεται στο αφτί μπορεί να προκληθεί και από τον τύπο του απλού έρπη HSV-1. Στους ανθρώπους που περνάνε ανεμοβλογιά ο ιός παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση στο σώμα και επανενεργοποιείται όταν ασθενήσει σημαντικά η άμυνά του.
Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν όσοι έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό λόγω κούρασης ή ασθένειας (καρκίνος, λέμφωμα), λόγω νόσησης από τον ιό HIV ή λήψης ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων. Και, ναι, εκτός απ’ όλα τα άλλα, μπορεί να προκαλέσει πολύ δυνατό πονοκέφαλο. Ευτυχώς, αυτός συνήθως υποχωρεί όταν περάσει η λοίμωξη.
Έγκλειστοι φρονιμίτες
Αν το έχεις ψάξει, αλλά δεν μπορείτε ούτε εσύ ούτε ο γιατρός σου να εντοπίσετε την αιτία του πονοκεφάλου σου, κάνε μια επίσκεψη στον οδοντίατρο. Αυτό που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι η εκδήλωση πονοκεφάλου από τους φρονιμίτες που δεν έχουν ανατείλει είναι πολύ συχνή, ακόμα και πριν από τις πρώτες ενοχλήσεις στο σημείο που προσπαθεί να βγει το δόντι. Ακριβώς επειδή το δόντι είναι “φυλακισμένο” στο οστό της γνάθου και πιέζει για να βγει προς τα έξω, ασκείται πίεση στα νεύρα και τα αγγεία της συγκεκριμένης περιοχής, με αποτέλεσμα την πρόκληση πονοκεφάλου. Μάλιστα, μπορεί να εξελιχθεί σε τόσο δυνατό πόνο, που ακόμα και τα παυσίπονα δε θα μπορούν να τον κατευνάσουν.
Τριγμός μασητήρων (βρουξισμός)
Αν και δεν μπορείς να ξέρεις τι κάνεις το βράδυ στον ύπνο σου, αξίζει να εξετάσεις κι αυτή την περίπτωση, αν θέλεις να βρεις την καλά “κρυμμένη” αιτία του πονοκεφάλου σου. Αρκετοί είναι οι άνθρωποι που τρίζουν τα δόντια τους κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας και το πρωί ξυπνούν με πονοκέφαλο, αλλά και σταδιακά με φθορές στα δόντια. Καθώς όμως δεν μπορείς να το καταλάβεις, αφού όταν συμβαίνει αυτό βρίσκεσαι σε βαθύ ύπνο, το πιο συχνό σύμπτωμα την επόμενη μέρα είναι να μην μπορείς να ανοίξεις καλά το στόμα σου, να πονούν οι μύες της περιοχής και οι κρόταφοι.
Σοκολάτα
Η σοκολάτα είναι ένα τρόφιμο που μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο ή ημικρανία σε κάποια άτομα που έχουν ευαισθησία. Η σοκολάτα και τα γλυκά γενικότερα αυξάνουν απότομα το σάκχαρο στο αίμα, με αποτέλεσμα στη συνέχεια, ως απάντηση του οργανισμού, να προκαλείται υπογλυκαιμία. Μια ακόμα θεωρία υποστηρίζει ότι για τους πονοκεφάλους ευθύνονται οι τυραμίνες, χημικές ουσίες που περιέχονται στη σοκολάτα. Ενοχοποιούνται για την πρόκληση ενός είδους αλλεργικής αντίδρασης με τη μορφή κεφαλαλγίας, όταν εισέλθουν στον οργανισμό.
Κρασί
Πολλοί άνθρωποι παθαίνουν πονοκέφαλο αν πιουν κρασί και μάλιστα κόκκινο. Και σε αυτή την περίπτωση ένοχη φαίνεται ότι είναι η τυραμίνη, η οποία επιδρά στην αρτηριακή πίεση. Το κρασί περιέχει επίσης ισταμίνες, ουσίες που ορισμένοι άνθρωποι αδυνατούν να μεταβολίσουν.
Τέλος, οι ταννίνες, πολυφαινόλες του κρασιού, έχουν συνδεθεί με την αυξημένη παραγωγή σεροτονίνης και οι μεταβολές στα επίπεδα του εν λόγω νευροδιαβιβαστή στον εγκέφαλο αποτελούν συνήθη αιτία του πονοκεφάλου σε άτομα επιρρεπή στις ημικρανίες. Γενικά, καλό είναι να παρατηρήσεις αν κάποιο από τα τρόφιμα που καταναλώνεις επηρεάζει τη συχνότητα ή την ένταση των πονοκεφάλων σου.
Πώς θα το καταφέρεις; Είτε ελαττώνοντας την ποσότητα της ύποπτης τροφής που καταναλώνεις είτε σταματώντας την κατανάλωσή της για ένα διάστημα.
Μυρωδιές
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cephalalgia δείχνει ότι 7 στα 10 άτομα που πάσχουν από ημικρανίες εκδηλώνουν κρίση εξαιτίας κάποιας “δυνατής” οσμής. Το φαινόμενο αυτό μάλιστα αποκαλείται οσμοφοβία. Δεν είναι σαφής η αιτία, αλλά ενδεχομένως οι μυρωδιές ενεργοποιούν το νευρικό σύστημα.
Ερευνητές εξέτασαν 25 περιστατικά ασθενών με πονοκεφάλους, ημικρανίες τις περισσότερες φορές, και οσφρητικές παραισθήσεις. Εξέτασαν επίσης στοιχεία περισσότερων από 2.100 ατόμων μέσα σε 30 μήνες: 14 άνθρωποι (λιγότερο από το 0,7%) είχαν περιγράψει την εμφάνιση οσμών πριν από την έναρξη του πονοκεφάλου.
Οι μυρωδιές που ευθύνονται για τις συχνότερες ημικρανικές κρίσεις, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι διαφόρων αρωμάτων, βαφών, της βενζίνης, της χλωρίνης, του τσιγάρου, του καμένου ξύλου και του… ποπκόρν
Σημαντική σημείωση
Αν ο πονοκέφαλος επανέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, καλό είναι, για να αποκλείσεις όλα τα ενδεχόμενα και να βρεις ανακούφιση, να απευθυνθείς στον ειδικό ή σε κάποιο από τα εξειδικευμένα κέντρα κεφαλαλγίας (λειτουργούν σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία).
Πώς θα βοηθήσεις το γιατρό να καταλήξει στη σωστή διάγνωση; Πριν πας, παρατήρησε και κατάγραψε τα χαρακτηριστικά πονοκεφάλου, π.χ. ένταση του πόνου, διάρκεια, εντόπιση, συχνότητα, καθώς και τυχόν συσχετισμό του με κάποιες καταστάσεις, δηλαδή αν κάποιο εξωτερικό ερέθισμα, όπως φαγητό, τον επιδεινώνει.
Μιχάλης Βικελής: Νευρολόγος ,Ανατολή Παταρίδου: Χειρουργός- Ωτορινολαρυγγολόγος
Πηγή: https://www.newsitamea.gr/2021/12/20/echoyme-ponokefalo-anakalypse-tis-aities-poy-fantazomaste/