Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΑρθροσκόπηση ώμου: Όσα χρειάζεται να γνωρίζεις

Αρθροσκόπηση ώμου: Όσα χρειάζεται να γνωρίζεις

Τις τελευταίες δεκαετίες η τεχνολογική εξέλιξη υπήρξε σύμμαχος στη δημιουργία νέων χειρουργικών τεχνικών στην Ορθοπαιδική.


Η αρθροσκόπηση ώμου είναι μία χειρουργική πράξη ελάχιστης επεμβατικότητας και μικρότερου τραυματισμού σε σχέση με τις παλαιές ανοιχτές μεθόδους με την οποία πλέον μπορεί να αντιμετωπιστεί το σύνολο σχεδόν των παθήσεων της ωμικής ζώνης.

Μπορεί να προσομοιαστεί με άλλες ενδοσκοπικές μεθόδους όπως η λαπαροσκόπηση, η γαστροσκόπηση, κτλ.

Πως γίνεται η αρθροσκόπηση ώμου;

Διαμέσου 3-4 μικρών οπών στο δέρμα περιμετρικά του ώμου κάτω από ένα εκατοστό η κάθε μία, τοποθετούνται ειδικά μικρά εργαλεία και κάμερα υψηλής ευκρίνειας και ανάλυσης 4Κ τα οποία μας προσφέρουν άμεση θέαση του προβλήματος του ώμου σε μεγάλη μεγέθυνση και με πλήρη τρισδιάστατη λεπτομέρεια.

Έτσι ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στη χειρουργική του ώμου μπορεί να δουλέψει για την επιδιόρθωση τη πάθησης με δυνατότητες που δεν προσφέρει η ανοιχτή χειρουργική.

Τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης είναι πολλαπλά.

Μικρότερος τραυματισμός των ιστών
Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
Σχεδόν μηδενική πιθανότητα λοίμωξης
Υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας στην αντιμετώπιση της πάθησης του ώμου
Αποφυγή δύσμορφων ουλών
Ταχύτερη αποθεραπεία
Συνολικά αυξημένο αίσθημα ικανοποίησης των ασθενών

Ποιες παθήσεις αντιμετωπίζονται με την αρθροσκόπηση του ώμου;

Με την αρθροσκόπηση αντιμετωπίζουμε το σύνολο σχεδόν των παθήσεων του ώμου αν εξαιρέσουμε τα περισσότερα κατάγματα της περιοχής. Έτσι μπορεί με ασφάλεια και με υψηλά ποσοστά επιτυχίας να αντιμετωπιστεί:

Η ρήξη του υπερακανθίου και των τενόντων του ώμου

Τα υποτροπιάζοντα εξαρθρήματα και η αστάθεια

Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα

Το σύνδρομο πρόσκρουσης ή προστριβής

Η εμμένουσα τενοντίτιδα του δικεφάλου

Η αρχόμενη αρθρίτιδα ειδικά σε νέους ασθενείς

Η συμφυτική θυλακίτιδα – “παγωμένος ώμος”

Το εξάρθρημα ακρωμιοκλειδικής

Ποια είναι η αποθεραπεία μετά την αρθροσκόπηση ώμου;

Το πρόγραμμα αποθεραπείας μετά την αρθροσκόπηση στηρίζεται κατά βάση σε ασκήσεις που θα κάνει ο ασθενής στο σπίτι του σε συνεννόηση με τον Ιατρό και τον Φυσικοθεραπευτή.

Η επιστροφή στις δραστηριότητες της καθημερινότητας είναι σταδιακή και εξατομικεύεται ανάλογα με το είδος του χειρουργείου αλλά και το προφίλ του κάθε ασθενούς.

Τις πρώτες εβδομάδες επιτρέπεται η απλή και ελεγχόμενη χρήση του άκρου για να φάμε, να πλυθούμε, να γράψουμε, κτλ.

Σταδιακά και όσο προοδεύει ο ασθενής στο πρόγραμμα ασκήσεων του, αυξάνεται και η δραστηριότητα όπως η οδήγηση, η άρση βάρους, η σταδιακή ένταξη στον αθλητισμό και η επιστροφή στην εργασία.

Κατά την άμεση μετεγχειρητική περίοδο ο ασθενής θα έχει έναν απλό νάρθηκα – φάκελο ώμου τον οποίο θα χρησιμοποιεί στο σπίτι περιστασιακά για να ξεκουράζει το χέρι του, χωρίς να είναι απαραίτητη η χρήση ειδικού νάρθηκα απαγωγής (βαρελάκι) στην πλειοψηφία των περιπτώσεων.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η αρθροσκόπηση ώμου είναι μία σύγχρονη και ασφαλής μέθοδος για τον ασθενή. Η νοσηλεία είναι αυθημερόν, δηλαδή δεν απαιτείται παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο καθώς εξέρχεται λίγες μόνο ώρες μετά την επέμβαση. Τα ποσοστά επιτυχίας της επέμβασης είναι σημαντικά υψηλά όταν γίνεται από εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Ώμου και η αποκατάσταση από Φυσικοθεραπευτές με εμπειρία και γνώση σε σύγχρονες τεχνικές και μεθόδους.

Παναγιώτης Παπαδόπουλος MD, MSc

Επιμ. Γ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής Νοσοκ. ΥΓΕΙΑ

Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Αθλητίατρος

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ