Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΑπολύμανση οδοντόβουρτσας. Συμβουλές υγιεινής και λάθη που κάνουμε πριν και μετά το...

Απολύμανση οδοντόβουρτσας. Συμβουλές υγιεινής και λάθη που κάνουμε πριν και μετά το βούρτσισμα των δοντιών

Μικρά και μεγάλα λάθη πριν και μετά το βούρτσισμα δοντιών. Απολύμανση οδοντόβουρτσας, κάτι που όλοι σχεδόν αγνοούμε.


Καθημερινά, το πρωί συνήθως, όλοι σχεδόν βουρτσίζουμε τα δόντια μας. Μια συνήθεια υγιεινής που την ακολουθούμε από τα πρώτα έτη της ζωής μας. Να ρωτήσω όμως κάτι; Πόσοι από εμάς έχουμε απολυμάνει την οδοντόβουρτσά μας κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής μας; Εγώ πάντως ποτέ! Απλά την πετούσα…

Το να πετάξεις την παλιά οδοντόβουρτσα για κάποιον ίσως είναι η πιο εύκολη κίνηση. Όμως θα την πετάξεις μετά από 2, 3 ή και 4 μήνες (άλλοι και παραπάνω). Ξέρετε τι μικρόβια κατοικούν ανάμεσα στις τρίχες της οδοντόβουρτσάς σας; Μούχλα από την υγρασία; Υπολείμματα τροφών; Τους μήνες αυτούς που εσείς καθυστερείτε να πετάξετε την οδοντόβουρτσα, αυτά ανακυκλώνoνται που αλλού, στη στοματική κοιλότητά σας…!

Απολύμανση οδοντόβουρτσας

Εύκολη διαδικασία που πρέπει να τηρείτε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα

  • Βράζουμε ένα φλυτζάνι νερό σε ένα μπρίκι και προσθέτουμε 2-3 σφηνάκια λευκό ξύδι. Τοποθετούμε την οδοντόβουρτσα και την αφήνουμε να βράσει με την κεφαλή προς τα κάτω.
  • Εναλλακτικά γεμίστε ένα ποτηράκι με λίγο στοματικό διάλυμμα και τοποθετήστε την κεφαλή της οδοντόβουρτσας για 10 λεπτά.
  • Μπορείτε τέλος να πλύνετε την οδοντόβουρτσα στο πλυντήριο πιάτων στο πάνω όμως ράφι. Είναι απόλυτα ασφαλές. (Οδηγία της ADA – American Dental Association)

Συμβουλές πριν και μετά το βούρτσισμα δοντιών

  • Αποφεύγουμε να κρατάμε τις οδοντόβουρτσες κλειστές σε προστατευτικό καπάκι ή σε ντουλάπια μπάνιου. Πρέπει να αερίζονται συνεχώς για να μην συγκεντρώνεται υγρασία ανάμεσα στις τρίχες, που προκαλεί μούχλα. Προτιμούμε ένα ποτηράκι το οποίο φροντίζουμε να καθαρίζουμε τακτικά.
  • Στο ποτηράκι αυτό δεν τοποθετούμε πολλές οδοντόβουρτσες γιατί έρχονται σε επαφή και μεταφέρονται τα μικρόβια, από τη μία στην άλλη.
  • Εάν κάποιο μέλος της οικογένειας αρρωστήσει, του αλλάζουμε την οδοντόβουρτσα με καινούργια γιατί πλέον αποτελεί εστία μόλυνσης. Εάν κάποια οδοντόβουρτσα έρθει σε επαφή με αυτή, τότε την πετάμε κι αυτή.
  • Πλένουμε τα χέρια μας πριν από το βούρτσισμα δοντιών. Αλλιώς μεταφέρουμε τα μικρόβια στη λαβή, άρα και στις τρίχες στη συνέχεια.
  • Πλένουμε τις τρίχες τις οδοντόβουρτσας πριν από κάθε βούρτσισμα. Τρίβουμε με τον αντίχειρα τις τρίχες ελαφρά για αν φύγουν σκόνη και υπολείμματα τροφής.
  • Τινάζουμε καλά την οδοντόβουρτσα μετά τη χρήση και τη βάζουμε σε χώρο που αερίζεται για να στεγνώσει φυσικά. Αποφεύγουμε έτσι τη συγκέντρωση υγρασίας και την ανάπτυξη μούχλας.
  • Αλλάζουμε την οδοντόβουρτσά μας κάθε 3-4 μήνες.
  • ΔΕΝ μοιραζόμαστε την οδοντόβουρτσά μας!
  • Πάντα χρησιμοποιούμε οδοντόκρεμα. Αποφεύγουμε τη χρήση χωρίς αυτήν.

Πηγή: https://tospitakimou.gr/simboules-gia-to-spiti/symvoyles-kathariotitas/apolymansi-odontovourtsas-symvoyles-ygieinis-lathi-prin-meta-voyrtsisma-dontiwn/?fbclid=IwAR2e6lrE8ItKiMBEf1QyN30XATQLJH-L_VoDTEpo5tj9CdbjvQUKElHXEzQ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ