Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΌχι άλλο φαγητό στα σκουπίδια. 5 τρόποι να μειώσεις τα απορρίμματα της...

Όχι άλλο φαγητό στα σκουπίδια. 5 τρόποι να μειώσεις τα απορρίμματα της κουζίνας σου

Η σπατάλη του φαγητού είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Γιατί μας απασχολεί περισσότερο τώρα; Καθώς αφενός υπάρχει πλέον περισσότερος χώρος για συζήτηση και αφετέρου διότι οι συνέπειες -με το πέρασμα των χρόνων- γίνονται όλο και πιο έντονες. Εκτός απ’ την κατασπατάληση πόρων, υπάρχουν επιπτώσεις στο νερό, το έδαφος, την ενέργεια, την εργασία, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε την παραγωγή άσκοπων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, που με τη σειρά τους συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Στόχος, λοιπόν, είναι να πηγαίνει όσο το δυνατό λιγότερο φαγητό στα σκουπίδια. Μαζί θα μάθουμε 5 τρόπους να διατηρούμε το φαγητό και να έχουμε λιγότερα απόβλητα τροφίμων στο σπίτι μας!

Όπως κάνουμε με τόσα πολλά πράγματα στον κόσμο μας, θεωρούμε συχνά τα τρόφιμα ως μιας χρήσης. Πετάμε ωμά τρόφιμα που θα μπορούσαν να διατηρηθούν ή να μαγειρευτούν. Μπορούμε να βοηθήσουμε στην καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων κάνοντας ο καθένας μας μερικές μικρές αλλαγές στο σπίτι του!


Παρακάτω θα δεις μερικές από τις πιο γνωστές μεθόδους για τη διατήρηση των τροφίμων. Μπορούν να γίνουν στο σπίτι και στην κουζίνα σου με απλά εργαλεία και οδηγίες βήμα- βήμα.

Όχι άλλο φαγητό στα σκουπίδια. 5 τρόποι να διατηρείς τα τρόφιμα στην κουζίνα σου

#1 Κατάψυξη

Για όσους αναζητούν μια απλή μέθοδο συντήρησης, η κατάψυξη είναι μία από τις ευκολότερες επιλογές. Το να καταψύξεις το φαγητό είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να διατηρήσεις εκείνες τις μερίδες που περίσσεψαν αλλά δεν θέλεις να φας στην παρούσα φάση.

Για να το κάνεις, όμως, σωστά, θα πρέπει να δώσεις λίγη προσοχή.

Γενικά, τα κατεψυγμένα τρόφιμα διατηρούνται για έως και τρεις μήνες χωρίς να χάσουν πάρα πολύ τη γεύση και την υφή τους. Γι’ αυτό καλό είναι να καταγράφεις πότε έβαλες κάθε τάπερ στην κατάψυξη για να μην χάνεις τον έλεγχο.

#2 Αφυδάτωση

Η αφυδάτωση (ξήρανση) των τροφίμων είναι μια από τις παλαιότερες μεθόδους συντήρησης των τροφίμων και μπορεί να γίνει με πολύ λίγα εργαλεία, αρκεί να υπάρχει ζεστός καιρός. Σχεδόν όλα τα τρόφιμα μπορούν να αφυδατωθούν -σκέψου τα αποξηραμένα φρούτα και τη λιαστή ντομάτα– οπότε αυτή η επιλογή είναι ιδανική για αγορά εποχιακών προϊόντων και αφυδάτωσή τους για χρήση όλο το χρόνο.

Η αφυδατωμένη τροφή μπορεί να διατηρηθεί για χρόνια εάν έχει συσκευαστεί και αφυδατωθεί σωστά. Το μεγαλύτερο κλειδί είναι η διασφάλιση της συσκευασίας αποθήκευσης και των τροφίμων χωρίς υγρασία.

Οι πιο γνωστοί τρόποι αφυδάτωσης τροφίμων:

  • Η ξήρανση στον ήλιο εφαρμόζεται συνήθως τους θερινούς μήνες όπου επικρατούν γενικά υψηλές θερμοκρασίες. Το προϊόν χρειάζεται να εκτεθεί για αρκετές ημέρες στον ήλιο.
  • Για τη θέρμανση με θερμό αέρα, χρειάζονται ειδικά τελάρα που τοποθετούνται σε “τούνελ” τα οποία θα πρέπει να διαπερνά κυκλοφορία ρεύματος θερμού αέρα κοντά στους 70-75 βαθμού Κελσίου. Για την όλη διαδικασία, το προϊόν θα πρέπει να είναι τοποθετημένο σε λεπτό στρώμα μέσα στα ειδικά αυτά τελάρα, περίπου 3 με 8 ώρες, ανάλογα με τη φύση και το μέγεθος του προϊόντος.
  • Όσον αφορά την περίπτωση των υγρών τροφίμων, η αποξήρανση μπορεί επίσης να επιτυγχανθεί με ψεκασμό τους σε ρεύμα θερμού αέρα. Με τη βοήθεια ειδικών συσκευών, το υγρό τρόφιμο μετατρέπεται σε ένα νέφος από μικρά σταγονίδια μέσα σε κατακόρυφο θάλαμο όπου ταυτόχρονα εισέρχεται θερμός αέρας υψηλής θερμοκρασίας (150°C). Η αφυδάτωση επιτυγχάνεται σε ελάχιστο χρόνο, με τα σταγονίδια του τροφίμου να μετατρέπονται σε κόκκους σκόνης.
  • Μια άλλη μέθοδος αποξήρανσης τροφίμων αποτελεί η συμπύκνωση, η οποία εφαρμόζεται σε υγρά τρόφιμα (π.χ. χυμοί φρούτων, γάλα) και αποσκοπεί αφενός στη μείωση του διαθέσιμου νερού οπότε και στην ελάττωση ή και αναστολή των φυσικοχημικών και βιολογικών δραστηριοτήτων (όταν το προϊόν ξεπεράσει σε διαλυτά στερεά το 65% και διατηρηθεί και συσκευαστεί κατάλληλα) και αφετέρου στη μείωση του όγκου του προϊόντος (προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδικασίες της συσκευασίας, της μεταφοράς και της αποθήκευσής του).

#3 Τουρσί

Το τουρσί είναι η διαδικασία διατήρησης ή παράτασης της διάρκειας ζωής των τροφίμων είτε με αναερόβια ζύμωση σε άλμη είτε σε ξίδι. Τα τρόφιμα που γίνονται τουρσί περιλαμβάνουν λαχανικά, φρούτα, κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά.

Η διαδικασία είναι σχετικά απλή: Βάζουμε τα φρέσκα λαχανικά (αγγούρια, κρεμμύδια, καρότα) σε ένα όξινο διάλυμα όπως το ξύδι και το φαγητό διατηρείται για μερικές εβδομάδες περισσότερο, ενώ η γεύση του γίνεται αλμυρή και ξινή.

#4 Ζύμωση

Αυτή η διαδικασία διατήρησης τροφίμων είναι μία από τις πιο προηγμένες μεθόδους. Χρησιμοποιήθηκε για εκατοντάδες χρόνια ως τρόπος όχι μόνο για τη συντήρηση τροφίμων, αλλά και για την αξιοποίηση των βιταμινών και μετάλλων. Μέσω της γαλακτωματοποίησης, τα καλά βακτήρια αναπτύσσονται και διατηρούν φρέσκα τα φρούτα και τα λαχανικά, ενώ παράλληλα δίνουν στον οργανισμό μια δόση υγιών βακτηρίων. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η ζύμωση των τροφίμων στο σπίτι πρέπει να γίνεται με φροντίδα και προσοχή, καθώς το σώμα μπορεί να είναι πολύ ευαίσθητο στα μικρόβια που δημιουργεί η ζύμωση.

#5 Κονσερβοποίηση

Η διαδικασία της κονσερβοποίησης είναι μια από τις πιο συνηθισμένες μεθόδους διατήρησης των τροφίμων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Βασίζεται στη θέρμανση των τροφίμων εντός κλειστών δοχείων με στόχο την καταστροφή των μικροοργανισμών, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αλλοίωση στο τρόφιμο.

Για να γίνει σωστά η κονσερβοποίηση, πρέπει πρώτα να αποστειρώσουμε τα σκεύη, στη συνέχεια να τοποθετήσουμε μέσα τα τρόφιμα (βρασμένα, προβρασμένα ή ζεματισμένα), να τα παστεριώσουμε κι έπειτα να προχωρήσουμε στην κονσερβοποίηση.

5 τρόποι για να διατηρήσεις τα φαγητά σου για περισσότερο χρόνο, 5 τρόποι να κάνεις καλό στο περιβάλλον! Τι θα επιλέξεις;

Πηγή: https://ipop.gr/lifestyle/ochi-allo-fagito-sta-skoypidia-5-tropoi/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ