Όταν καταπιέζεις τα συναισθήματά σου, κάνεις κακό στην υγεία σου και δεν εννοούμε την ψυχική γιατί αυτό είναι κάπως αυτονόητο, αλλά τη σωματική.
Πόσο συχνά καταπιέζεις τα συναισθήματά σου, πόσο συχνά το κάνουμε όλοι μας; Πόσο συχνά βαφτίζουμε ότι κάτι δεν έχει σημασία ή ότι θα μας περάσει, αλλά η αλήθεια είναι ότι μας πειράζει πολύ, γι’ αυτό και εξάλλου επιστρέφουμε σε αυτό ξανά και ξανά.
Το να μάθουμε να εκφράζουμε σωστά τα συναισθήματά μας είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την ψυχική μας υγεία όσο και για τη σωματική. Τώρα μάλιστα, είναι πιο σημαντικό από ποτέ, καθώς μια νέα έρευνα διαπίστωσε ότι το να «καταπίνουμε» τα συναισθήματά μας έχει συνέπειες στον οργανισμό μας και κυρίως στην υγεία της καρδιάς μας.
Ειδικότερα, μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε πρόσφατα στην ετήσια συνάντηση North American Menopause Society στο Σικάγο, συνέλεξε δεδομένα από 304 γυναίκες, στις οποίες έκαναν υπερηχογράφημα για να εξετάσουν τις αρτηρίες και κυρίως εάν αυτές ήταν φραγμένες.
Οι μελετητές ρώτησαν επίσης τις γυναίκες για το πώς εκφράζονται στις σχέσεις τους, αλλά και να αξιολογήσουν φράσεις όπως: «Φροντίδα σημαίνει ότι βάζω τις ανάγκες του άλλου πάνω απ’ τις δικές μου» κτλ.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι γυναίκες που καταπίεζαν τα συναισθήματα τους για να μην «χαλάσουν» τη σχέση τους, παρουσίαζαν καρδιαγγειακές επιπλοκές. Οι ίδιες ήταν πιθανότερο να εμφανίσουν στένωση καρωτίδας. Οι καρωτίδες είναι οι βασικές αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο και η στένωση τους μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό ή άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καταπίεση των συναισθημάτων μας, συχνά επηρεάζει το σώμα μας γιατί αυτό μεταφράζεται σε στρες. Είτε αυτό που βιώνεις είναι θυμός, στεναχώρια ή πένθος και θλίψη, το να βάζεις στην άκρη τα συναισθήματα σου, στην ουσία εκδηλώνεται σε σωματικό άγχος. Μήπως ήρθε η ώρα να επανεξετάσεις τον τρόπο με τον οποίο εκφράζεις αυτά που νιώθεις και το κυριότερο μήπως ήρθε η ώρα να μην τα «καταπίνεις», αλλά να μιλάς γι’ αυτά;
Πηγή: https://ipop.gr/ereunes/otan-katapiezeis-ta-synaisthimata-soy-kaneis-kako-stin-ygeia-soy/