Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΤσίμπημα μέλισσας, τι πρέπει να κάνεις!

Τσίμπημα μέλισσας, τι πρέπει να κάνεις!

Τι μπορείς να σκεφτείς και να δηλώσεις πώς είναι ο μεγαλύτερος σου φόβος; Προσωπικά θα έλεγα πώς είναι το τσίμπημα μέλισσας. Και αυτό το Καλοκαίρι με τσίμπησαν 2! Έμαθα, λοιπόν, από πρώτο χέρι τι πρέπει να κάνεις και είπα να στα γράψω και σένα!


Ας τα πάρουμε από την αρχή! Το τσίμπημα της μέλισσας μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να πονέσεις απίστευτα πολύ ή και να πονέσεις λιγότερο… Από τι εξαρτάται ο πόνος; Θα σε γελάσω! Αλλά μπορώ να σου πω από την στιγμή που σε τσιμπάει η μελισσούλα τι πρέπει να κάνεις για να αντιμετωπίσεις και να θεραπεύσεις τον πόνο που αισθάνεσαι -με φυσικούς τρόπους!

  1. Εντόπισε το κεντρί!
    Πριν ξεκινήσεις το οτιδήποτε πρέπει να εντοπίσεις το κεντρί που έχει αφήσει η μέλισσα μέσα στο δέρμα σου!
    Προσοχή! Δεν πρέπει να βάλεις τσιμπιδάκι φρυδιών ή να το πιέσεις με τα νύχια σου καθώς μπορεί να σπάσεις το κεντρί και να χυθεί περισσότερο δηλητήριο με αποτέλεσμα να πονέσεις περισσότερο και να πρηστεί ακόμα περισσότερο η περιοχή!
    Χρησιμοποίησε μια γάζα για να το μαζέψεις ή αλλιώς αφαίρεσε το ξύνοντάς το με τα νύχια.
  2. Αντιμετώπισε το πρήξιμο και τον πόνο με φυσικούς τρόπους!
    Α. Βάλε πάγο

    Αμέσως μετά το τσίμπημα πλυνε την περιοχή με κρύο νερό ώστε να φύγει το δηλητήριο από την επιδερμίδα σου και στη συνέχεια βάλε πάγο πάνω στο σημείο που σε τσίμπησε ώστε να μειώσει το πρήξιμο.
    Β. Αιθέρια Έλαια
    Τα περισσότερα αιθέρια έλαια έχουν αντισηπτικές, αντιβακτηριακές ή αντιμυκητιακές ιδιότητες. Ενδεικτικά θα μπορούσες να χρησιμοπιήσεις έλαιο τεϊόδεντρου, αμαμηλίδας, λεβάντας, θυμαριού και δενδρολίβανου.
    Πριν από την εφαρμογή, ανάμειξε το με ελαιόλαδο σε αναλογία ενα προς τέσσερα.
    Γ. Αλόη
    Το εκχύλισμα της αλόης έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Βάλε λίγη ποσότητα πάνω στο σημείο που έχεις το τσίμπημα της μέλισσας  ώστε να μειωθεί το πρήξιμο και για να προστατευτείς από περαιτέρω μόλυνση.
    Δ.Μέλι
    Και όμως! Το μέλι έχει ευεργετικές ιδιότητες ενάντια στο τσίμπημα της μέλισσας καθώς περιέχει ουσίες που καταπολεμούν τη φλεγμονή και έχει φυσικούς αντιβακτηριακούς παράγοντες οι οποιοι βοηθούν στην πρόληψη της λοίμωξης και στην ταχεία επούλωση.
  3. Πώς θα καταλάβεις ότι έχεις αλλεργική αντίδραση;
    Υπάρχει η περίπτωση να είσαι αλλεργικός στο τσίμπημα της μέλισσας και να μην το ξέρεις! Επειδή, όμως, είναι σοβαρό το σενάριο μίας αλλεργικής αντίδρασης θα πρέπει να δώσεις βάση στις αντιδράσεις!
    Α. Αρχικά θα νιώσεις κνίδωση, θα παρατηρήσεις ερυθρότητα ή πρήξιμο σε περιοχές του σώματος μακριά από το σημείο του τσιμπήματος και αν η αντίδραση είναι πολύ έντονη θα εμφανίσεις συμπτώματα όπως: έμετο, ναυτία, διάρροια ή/και ζάλη. Καλό θα ήταν σ αυτή την περίπτωση να πας απευθείας στον κοντινότερο γιατρό!
    Β. Το δηλητήριο από το τσίμπημα της μέλισσας μπορεί να χρειαστεί 2-3 λεπτά ηια να απελευθερωθεί από το κεντρί. Εκμεταλλεύσου αυτό το χρονικό διάστημα για να το απομακρύνεις ώστε να μειωθεί η σοβαρότητα του τσιμπήματος.
    Γ. Βάλε πάγο ή κρύες κομπρέσες στην περιοχή για να μειώσεις την φλεγμονή
    Δ. Καθάρισε την περιοχή με σαπούνι και νερό και εφάρμοσε μια κρέμα υδροκορτιζόνης για να μειώσεις τη σοβαρότητα της αντίδρασης.
    Ε. Πάρε ένα αντιισταμινικό, όπως η διφαινυδραμίνη σε μορφή ταμπλέτας ή/και κάποιο απλό αναλγητικό, όπως η ιβουπροφαίνη ή ακεταμινοφαίνη για μεγαλύτερη ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Περίπου 3% των ανθρώπων που δέχονται τσίμπημα από μέλισσα ή σφήκα έχει κάποια αλλεργική αντίδραση στο τσίμπημα και έως το 0,8% των θυμάτων από τσίμπημα μέλισσας έχουν σοβαρή και απειλητική για τη ζωή τους αλλεργική αντίδραση που είναι γνωστή ως αναφυλαξία.

Γιατί θα σε τσιμπήσει μία μέλισσα;

Οι μέλισσες δεν αποφασίζουν να σε τσιμπήσουν στα καλά καθούμενα! Το τσίμπημα της είναι αντίδραση από ένστικτο όταν νιώθει απειλημένη -ειδικά όταν είναι μακριά από την κυψέλη της.

Όταν βρίσκεται κοντά στην κυψέλη της είναι πιο επιθετική γιατί θέλει να υπερασπίσει την κυψέλη, τα παιδιά της και το πολύτιμο μέλι, από άλλες μέλισσες, από άλλα ζώα ή από τον άνθρωπο.

Ένας ακόμα λόγος είναι οι περιβαλλοντολογικοί παράγοντες  όπως η έλλειψη τροφής και νερού, η μεταβολή της θερμοκρασίας, η υγρασία, η ατμοσφαιρική πίεση, η υπερβολική και πολλές φορές μη ορθή χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων οι οποίοι την αποπροσανατολίζουν και την κάνουν πιο επιθετική!

Η μέλισσα μετά από το τσίμπημα αφήνει το κεντρί της και πεθαίνει! 

Πηγή: https://ipop.gr/ugeia/tsimpima-melissas-ti-prepei-na-kaneis/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ