Ο χυμός παντζαριού είναι πηγή διατροφικών νιτρικών. Το νιτρικό άλας είναι μια ένωση που βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα και μετατρέπεται στο σώμα μας σε μονοξείδιο του αζώτου. Το μονοξείδιο του αζώτου είναι ένα μόριο σηματοδότησης που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, της ροής του αίματος και της πρόσληψης οξυγόνου.
Υπάρχουν κάποια στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση χυμού παντζαριού μπορεί να βελτιώσει αυτές τις παραμέτρους. Για παράδειγμα, μια μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση 500 ml χυμού παντζαριού καθημερινά για τέσσερις εβδομάδες οδήγησε σε μειώσεις της αρτηριακής πίεσης και βελτιώσεις στη ροή του αίματος σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.
Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση χυμού παντζαριού πριν από την άσκηση βελτίωσε την πρόσληψη οξυγόνου και την απόδοση σε μια ομάδα μεσήλικων ανδρών.
Έτσι, αν ψάχνετε για έναν φυσικό τρόπο για να βελτιώσετε την καρδιαγγειακή σας υγεία, ίσως θέλετε να δοκιμάσετε τον χυμό παντζαριού. Φροντίστε μόνο να το πίνετε με μέτρο, καθώς είναι πλούσιο σε ζάχαρη.
Πηγή: https://www.xtesini.gr/