Όλοι έχουμε ακούσει για το φαινόμενο placebo, αλλά τι γίνεται με το φαινόμενο nocebo; Το φαινόμενο nocebo είναι το αντίθετο από το φαινόμενο εικονικού φαρμάκου και εμφανίζεται όταν ένα άτομο πιστεύει ότι μια φαρμακευτική αγωγή ή θεραπεία θα τον κάνει να αισθανθεί χειρότερα και ως εκ τούτου, στην πραγματικότητα αισθάνεται χειρότερα.
Το φαινόμενο nocebo είναι ένα πραγματικό φαινόμενο που έχει μελετηθεί από επιστήμονες εδώ και πολλά χρόνια. Θεωρείται ότι προκαλείται από έναν συνδυασμό ψυχολογικών και βιολογικών παραγόντων.
Από την ψυχολογική πλευρά, πιστεύεται ότι οι προσδοκίες και οι πεποιθήσεις μας για ένα φάρμακο ή θεραπεία μπορούν να επηρεάσουν το πώς νιώθουμε. Εάν πιστεύουμε ότι μια θεραπεία θα είναι αναποτελεσματική ή ακόμη και επιβλαβής, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικά αποτελέσματα.
Από τη βιολογική πλευρά, πιστεύεται ότι το φαινόμενο nocebo μπορεί να προκαλείται από την απελευθέρωση ορμονών του στρες στο σώμα. Όταν είμαστε αγχωμένοι, το σώμα μας απελευθερώνει ορμόνες όπως η κορτιζόλη, η οποία μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας.
Άρα, μπορούμε να πείσουμε τον εαυτό μας ότι είμαστε άρρωστοι; Φαίνεται ότι η απάντηση είναι ναι. Το φαινόμενο nocebo είναι ένα πραγματικό φαινόμενο που μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία μας.
Εάν ανησυχείτε για το φαινόμενο nocebo, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας. Πρώτον, βεβαιωθείτε ότι έχετε λάβει όλα τα στοιχεία σχετικά με ένα φάρμακο ή θεραπεία προτού αρχίσετε να το παίρνετε. Μην πιστεύετε όλα όσα διαβάζετε στο Διαδίκτυο – μιλήστε με τον γιατρό σας και λάβετε την επαγγελματική του γνώμη.
Δεύτερον, προσπαθήστε να παραμείνετε θετικοί και να έχετε ανοιχτό μυαλό. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φαρμάκων και των θεραπειών είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές. Μην αφήνεις τους φόβους σου να σε εκμεταλλεύονται.
Εάν ανησυχείτε για το φαινόμενο nocebo, μιλήστε με το γιατρό σας. Μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τους κινδύνους και τα οφέλη ενός φαρμάκου ή θεραπείας και να σας βοηθήσουν να πάρετε μια τεκμηριωμένη απόφαση σχετικά με το εάν θα το πάρετε ή όχι.
Πηγή: https://www.xtesini.gr/