Site icon xtesini.gr

Τι είναι το Body Checking και πώς μπορεί να σε βλάψει; Οι λόγοι που πρέπει να το σταματήσεις τώρα!

Body checking ή αλλιώς η εμμονή που έχω πάθει εγώ, αλλά και εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο, να ελέγχουν διαρκώς το σώμα τους στον καθρέφτη, λες και θα αλλάξει κάτι από τη μία στιγμή στην άλλη. Είναι ένα μαρτύριο και δεν αστειεύομαι! Κάθε φορά που περνάω από κάποιον καθρέφτη, είτε βρίσκεται στο σπίτι μου, είτε στον δρόμο, τσεκάρω το σώμα μου και πάντα το βλέπω διαφορετικό. Άλλες φορές πιο αδύνατό κι άλλες φορές πιο παχύ. Είναι μία διαταραχή για την οποία δε μιλάει κανείς. Τι είναι, όμως, στην πραγματικότητα το body checking και πώς μπορείς να το ξεπεράσεις;

Τι είναι το Body Checking; 

Το Body checking είναι η συνήθεια να παρατηρεί ένα άτομο τον εαυτό του στον καθρέφτη και κάθε φορά να βλέπει κάτι διαφορετικό πάνω στο κορμί του. Συνήθως, αναζητά πληροφορίες σχετικά με το βάρος του, το σχήμα του σώματός του, το μέγεθος και την εμφάνισή του γενικότερα. Ιδιαίτερα στην εποχή των social media και των φίλτρων, η συγκεκριμένη διαταραχή έχει γίνει πολύ έντονη στους νέους.

Μπορεί να θεωρηθεί ψυχαναγκαστική συνήθεια;

Όλοι ελέγχουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη, μπορεί αυτό να συμβαίνει όταν επισκέπτονται την τουαλέτα ή λίγο πριν βγουν κάποιο ραντεβού, όμως δεν μιλάμε γι’ αυτόν τον έλεγχο. Πρόκειται για κάτι πιο σοβαρό και συνήθως το body checking συνοδεύεται και από άλλες συνήθειες, όπως είναι ο έλεγχος των κιλών στη ζυγαριά.

Θα μιλήσω με βάση τις εμπειρίες μου. Ανήκω σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων και πραγματικά δεν ξέρω πόσες φορές την ημέρα κοιτάζω τον εαυτό μου στον καθρέφτη ή ζυγίζομαι για να ελέγξω πως το βάρος μου είναι σε φυσιολογικά επίπεδα. Πραγματικά, πλέον, έχω χάσει το μέτρημα. Πάντως ξέρω ότι είναι το πρώτο πράγμα που κάνω όταν ξυπνάω και πριν κοιμηθώ. Ακόμα και στις φωτογραφίες μου το πρώτο πράγμα που παρατηρώ είναι τα κιλά μου!

Προφανώς και αυτή η αρρωστημένη συνήθεια δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα, ειδικά όταν επαναλαμβάνεται τόσο συχνά όσο σε εμένα.

Το body checking μπορεί να είναι προβληματικό εάν:

  • παρεμβαίνει στην ικανότητα της καθαρής σκέψης
  • καταλαμβάνει πάρα πολύ από τον χρόνο σου
  • σε κάνει να σταματήσεις να τρέφεσαι σωστά
  • δημιουργεί προβλήματα στην επαγγελματική, ακαδημαϊκή ή προσωπική σου ζωή
  • σε κάνει να απομονώνεσαι από τους άλλους
  • γίνεται ένας τρόπος να ελέγξεις τον φόβο και το άγχος για το σώμα σου

Το body checking είναι κοινό σε άτομα όλων των φύλων. Αλλά μία πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι για τις γυναίκες, η συγκεκριμένη συνήθεια είναι πιθανό να προκαλέσει προβλήματα και στην ψυχολογία τους. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μια ανακριβή ή μη ρεαλιστική άποψη για το βάρος και το σχήμα του σώματός σου.

Η σχέση μεταξύ του Body Checking και της διαταραγμένης διατροφής

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι ο έλεγχος του σώματος συνδέεται στενά με τη διαταραγμένη διατροφή. Για τα άτομα με διαταραχή διατροφής, το body checking μπορεί να γίνει ένας τρόπος προσπάθειας μείωσης των ανησυχιών σχετικά με:

  • την αύξηση βάρους
  • την τροφή
  • τις θερμίδες

Οι σκέψεις για το φαγητό ή το βάρος μπορεί να πυροδοτήσουν την συγκεκριμένη «απειλή». 

Οι ειδικοί λένε ότι ο υπερβολικός έλεγχος του σώματος, μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα για κάποιον με διαταραγμένη διατροφή. Συγκεκριμένα μπορεί:

  • να εντείνει τα συναισθήματα ότι το σώμα σου είναι ατελές
  • να αυξήσει τον φόβο της απώλειας του ελέγχου
  • να οδηγεί σε συνεχείς περιορισμούς στο τι τρως

Τι άλλο μπορεί να οδηγήσει στο Body Checking;

Ο υπερβολικός έλεγχος του σώματος σχετίζεται επίσης με ορισμένες άλλες παθήσεις υγείας που σχετίζονται με το άγχος.

Tα άτομα με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, άγχος ασθένειας, διαταραχή πανικού και σωματική δυσμορφική διαταραχή πολλές φορές αποκτούν την εμμονή να ελέγχουν διαρκώς το σώμα τους κι αυτό έχεις ως αποτέλεσμα να αυξάνονται τα αρνητικά συναισθήματα για τον εαυτό τους, αντί να περιορίζονται.

Pexels

Πώς να το αντιμετωπίσεις;

Εάν ο σωματικός έλεγχος αυξάνει τις ανησυχίες σου ή παρεμβαίνει στην καθημερινότητά σου, ίσως είναι η στιγμή να δοκιμάσεις μερικές από τις παρακάτω τεχνικές αντιμετώπισης:

  • Κάνε ένα διάλειμμα από τα social media. Σε μια μελέτη του 2018 , οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ανάρτηση των selfies και άλλες συμπεριφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να επιδεινώσει το άγχος για το μέγεθος και το σχήμα του σώματος.
  • Παρατήρησε τι σε ωθεί στο να ελέγξεις το σώμα σου. Το να καταλάβεις ποιες καταστάσεις προκαλούν την συνήθεια μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις αυτά τα ερεθίσματα ή να βρεις τρόπους να μειώσεις τον αντίκτυπό τους.
  • Παρατήρησε πόσες φορές κάνεις body checking. Σημειώνοντας πόσες φορές κάνεις σωματικό έλεγχο σε ένα 24ωρο μπορεί να σε βοηθήσει να καταλάβεις πόσο χρόνο αφιερώνεις στη συγκεκριμένη συμπεριφορά. Μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να θέσεις έναν στόχο για τη μείωση του αριθμού που το κάνεις.
  • Σκέψου να μιλήσεις με έναν ειδικό. Εάν ο σωματικός έλεγχος αυξάνει το άγχος σου, μειώνει την αυτοεκτίμησή σου ή παρεμβαίνει στην καθημερινότητά σου, είναι καλή ιδέα να μιλήσεις με έναν επαγγελματία θεραπευτή — είτε είναι διαδικτυακά, είτε αυτοπροσώπως, είτε σε ομαδικό περιβάλλον. 

Πηγή: https://ipop.gr/health/ti-einai-to-body-checking-kai-pos-mporei-na-se-vlaps/


Exit mobile version