Η σκολίωση ορίζεται ως μια ανώμαλη καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης, η οποία μπορεί να κυμαίνεται σε βαρύτητα από ήπια έως σοβαρή. Διαγιγνώσκεται συχνότερα σε εφήβους αλλά μπορεί επίσης να παρατηρηθεί και σε ενήλικες. Ο πιο κοινός τύπος σκολίωσης είναι η ιδιοπαθής σκολίωση, η οποία προκαλείται από άγνωστους παράγοντες. Άλλοι τύποι σκολίωσης μπορεί να προκληθούν από γενετικές ανωμαλίες, νευρομυϊκές παθήσεις ή τραύμα.
Η διάγνωση της σκολίωσης βασίζεται σε αξιολόγηση του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς και σε φυσική εξέταση. Οι ακτίνες Χ χρησιμοποιούνται συνήθως για τη μέτρηση του βαθμού καμπυλότητας της σπονδυλικής στήλης και χρησιμοποιούνται για τη διαφοροποίηση μεταξύ ιδιοπαθούς και άλλων τύπων σκολίωσης. Εάν η καμπυλότητα είναι ήπια, ο ασθενής μπορεί να παρακολουθείται για να διασφαλιστεί ότι δεν εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου. Εάν η καμπυλότητα είναι πιο σοβαρή, μπορεί να συστηθεί ένα σχέδιο θεραπείας.
Η θεραπεία της σκολίωσης βασίζεται στον βαθμό της καμπυλότητας και την ηλικία του ασθενούς. Οι ήπιες περιπτώσεις μπορεί να αντιμετωπιστούν με παρατήρηση και τακτικές εξετάσεις παρακολούθησης για να βεβαιωθείτε ότι η καμπυλότητα δεν επιδεινώνεται. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να προταθεί στήριγμα για να σταματήσει την εξέλιξη της καμπυλότητας. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να συνιστάται σε περιπτώσεις όπου η καμπυλότητα είναι σοβαρή και δεν ανταποκρίνεται σε σιδερώματα. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να περιλαμβάνει σύντηξη του σπονδύλου, εμφύτευση μεταλλικών ράβδων ή διέγερση του νωτιαίου μυελού.
Η σκολίωση μπορεί να προκαλέσει σημαντική ενόχληση και αναπηρία εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας εάν εσείς ή το παιδί σας εμφανίζετε οποιαδήποτε σημάδια μη φυσιολογικής καμπυλότητας της σπονδυλικής στήλης. Με την κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία, η σκολίωση μπορεί να αντιμετωπιστεί για να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Πηγή: https://www.xtesini.gr/