Site icon xtesini.gr

Σωματότυπος αχλάδι: τι να προσέχετε στη διατροφή σας για να μην παχύνετε

Τι να προσέχετε στη διατροφή σας

Τα άτομα που έχουν σωματότυπο «αχλάδι» πρέπει να αποφεύγουν τα «κακά» λιπαρά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα διότι ευνοούν την εναπόθεση λίπους στη περιφέρεια, ενώ αντίθετα θα πρέπει να αυξήσουν στο διαιτολόγιο τους τα «καλά» λιπαρά.

Επίσης καλό είναι να μετριάσουν το αλάτι στη διατροφή τους, διότι προκαλεί κατακράτηση υγρών και συμβάλλει στη εμφάνιση της κυτταρίτιδας, που είναι συχνό πρόβλημα σε αυτόν τον σωματότυπο.

Διατροφικές οδηγίες  

Κατανάλωση άπαχης πρωτεΐνης η οποία θα αυξήσει το μυϊκό ιστό και θα βελτιώσει τη σύσταση του σώματος. Επίσης είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να  ελέγχετε καλύτερα την πείνα σας και να νιώθετε χορτάτες για περισσότερες ώρες. Αυτό θα σας βοηθήσει να έχετε καλύτερο έλεγχο του βάρους σας και λιγότερο σωματικό λίπος. Άπαχο κόκκινο κρέας, ψάρια και θαλασσινά, άπαχα πουλερικά, αυγά, όσπρια και ημιάπαχα γαλακτοκομικά είναι πρωτεϊνούχες τροφές ιδανικές για τη διατροφή σας.

Περιορισμός του αλατιού το οποίο προκαλεί κατακράτηση υγρών.  Το αλάτι μπορεί να κρύβεται σε οποιοδήποτε τρόφιμο (π.χ. στο ψωμί, τα αλλαντικά, τα τυριά, τα δημητριακά πρωινού, τα έτοιμα γεύματα, τα διάφορα αρτοποιήματα), ακόμα και σε όσα έχουν γλυκιά γεύση, όπως το κρουασάν κ.ά. Δημιουργεί διάφορα προβλήματα στην υγεία μας και εκτός των άλλων ευνοεί τις κατακρατήσεις, γι’ αυτό και όταν κάνουμε δίαιτα είναι καλό να το αποφεύγουμε και παράλληλα να αυξάνουμε το νερό που πίνουμε, το οποίο βοηθά, μέσω της διούρησης, στο να «ξεφουσκώσουμε» και να αποβάλουμε τις τοξίνες.

*Για τη μείωση της κατακράτησης υγρών υπάρχουν βότανα όπως η λουίζα και το τάραξαν κι,που είναι διουρητικά και έχουν την ιδιότητα να «καθαρίζουν» τον οργανισμό.

Κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε κάλιο, όπως φρούτα και λαχανικά. Το κάλιο διώχνει το νάτριο από τον οργανισμό και μειώνει την κατακράτηση υγρών

Μείωση της πρόσληψης λιπαρών τροφών και γλυκών που είναι η «αχίλλειος πτέρνα» των μεσογειακών γυναικών και προκαλούν τη συσσώρευση του λίπους στα επίμαχα σημεία

Περιορισμός της ζάχαρης και των λευκών υδατανθράκων, δηλαδή τα γλυκά, τα λευκά ζυμαρικά και το λευκό ψωμί, τα έτοιμα γεύματα και τα αναψυκτικά. Ένας εύκολος τρόπος να το πετύχετε είναι να αποφεύγετε οποιοδήποτε προϊόν αναγράφει στην ετικέτα του ότι περιέχει πάνω από 3 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης.

Κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών.  Τις φυτικές ίνες τις βρίσκουμε σε όλες τις φυτικές τροφές (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια) που δεν έχουν υποστεί βιομηχανική επεξεργασία, για παράδειγμα στο αλεύρι προτού γίνει άσπρη φαρίνα, στα μήλα και στα πορτοκάλια πριν γίνουν χυμός, στα καρότα, στα μπιζέλια, στα ξερά φασόλια, στις φακές κ.α.

Οι καλύτερες πηγές φυτικών ινών είναι: τα δημητριακά ολικής άλεσης (δηλαδή τα δημητριακά που έχουν αλεστεί μαζί με τον εξωτερικό τους φλοιό, δηλαδή το πίτουρο, όπως το σιτάρι, η βρόμη, το κριθάρι, η σίκαλη), τα όσπρια (π.χ. φασόλια, φακές), τα φρούτα (π.χ. αχλάδια, φράουλες, ακτινίδια, σύκα) -κυρίως με τη φλούδα τους και καλύτερα όχι σε μορφή χυμού, αλλά ακόμα περισσότερο τα αποξηραμένα (για του λόγου το αληθές: 100 γρ. φρέσκα δαμάσκηνα περιέχουν 1,5 γρ. φυτικές ίνες, ενώ η ίδια ποσότητα αποξηραμένων 6,1 γρ.)-, το καστανό ρύζι, τα ζυμαρικά και το ψωμί ολικής άλεσης, ο αρακάς, τα καρότα, το μαρούλι, το λάχανο, οι ξηροί καρποί, τα χόρτα, οι αγκινάρες, το αβοκάντο, το μπρόκολο, το σπανάκι κ.ά.

*Για να καταφέρουμε να τροφοδοτούμε τον οργανισμό μας με την απαραίτητη ποσότητα φυτικών ινών (25 γρ. την ημέρα), πρέπει να προσπαθήσουμε να τρώμε τουλάχιστον 3 φρούτα, 1 μεγάλη σαλάτα και 4 μερίδες δημητριακών ολικής άλεσης καθημερινά.

Αυξήστε την κατανάλωση υγρών μέσα στην ημέρα.

Ενισχύστε τη διατροφή σας με άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα που βοηθούν τη λειτουργία του μεταβολισμού.

Εντάξτε τη φυσική δραστηριότητα στη καθημερινότητα σας (ιδανικός είναι ο συνδυασμός ασκήσεων με αντιστάσεις και αερόβιας άσκησης).

Αναξαγόρα 13, 14671 , Νέα Ερυθραία, T/F: +30 210 8019097_C: +30 6937 260311, alexandra.damv

 

Αδυνάτισμα Διατροφή

Πηγή: https://www.mama365.gr/44392/somatotypos-ahladi-ti-naprosehete-sthdiatrofh-sas.html


Exit mobile version