Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣιωπηλή καρδιακή προσβολή: Αυτά τα μικρά συμπτώματα θέλουν μεγάλη προσοχή - Τι...

Σιωπηλή καρδιακή προσβολή: Αυτά τα μικρά συμπτώματα θέλουν μεγάλη προσοχή – Τι πρέπει να κάνετε μετά

Όταν σκέφτεστε μια καρδιακή προσβολή, πιθανότατα φέρνετε στο μυαλό σας την εικόνα ενός αρκετά δραματικού γεγονότος, που περιλαμβάνει έντονο πόνο στο στήθος, σφίξιμο στο χέρι και ίσως πτώση στο έδαφος με απώλεια των αισθήσεων.


Αλλά στην πραγματική ζωή, μια καρδιακή προσβολή δεν είναι συνήθως τόσο ακραία. Ορισμένες φορές δεν προκαλούν καν συμπτώματα, ή παράγει μόνο ήπια συμπτώματα που είναι τόσο αδιάκριτα, ώστε πολλοί τα συγχέουν με κάτι άλλο.


Η “αθώα” καούρα μετά από ένα μεγάλο γεύμα είναι ένα τέτοιο παράδειγμα.

«Η πραγματική συχνότητα των σιωπηλών καρδιακών προσβολών δεν είναι γνωστή, αφού εξ ορισμού περνούν απαρατήρητες», λέει η δρ. Michelle O’Donoghue, ανώτερη ερευνήτρια στο TIMI Study Group, μια ακαδημαϊκή ερευνητική ομάδα που μελετά καρδιαγγειακές παθήσεις στο γυναικείο νοσοκομείο Brigham. “Ωστόσο, εκτιμάται ότι το 20% έως 60% όλων των καρδιακών προσβολών είναι σιωπηλή καρδιακή προσβολή. Και οι γυναίκες και οι άνδρες κινδυνεύουν εξίσου, λέει.

Αναγνωρίζοντας την σιωπηλή καρδιακή προσβολή

Οι άνθρωποι συχνά δεν μαθαίνουν ότι υπέστησαν καρδιακή προσβολή μέχρι να υποβληθούν σε ηλεκτροκαρδιογράφημα, ή σε τεστ κοπώσεως και ο γιατρός παρατηρήσει σημεία συμβατά με καρδιακή βλάβη. Όπως και στις παραδοσιακές συμπτωματικές καρδιακές προσβολές, μια σιωπηλή καρδιακή προσβολή συνεπάγεται αποκλεισμό της ροής του αίματος στην καρδιά. Αυτό τραυματίζει και δημιουργεί ουλή σε μέρος του καρδιακού μυός, αφήνοντας πίσω ενδεικτικά σημάδια.

Δυστυχώς, αν και μια καρδιακή προσβολή μπορεί να περάσει απαρατήρητη, ο τραυματισμός που προκαλεί είναι πραγματικός και σας θέτει σε αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια ή μελλοντική καρδιακή προσβολή.

Τι πρέπει να κάνετε μετά από σιωπηλή καρδιακή προσβολή

Εάν διαπιστώσετε ότι έχετε υποστεί σιωπηλή καρδιακή προσβολή, θα πρέπει να λάβετε μέτρα για την πρόληψη, ή τον έλεγχο των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη, ή ο διαβήτης, καθένας από τους οποίους μπορεί να καταστήσει ένα άλλο καρδιακό επεισόδιο πιο πιθανό.

Οι γιατροί δεν γνωρίζουν πλήρως το γιατί μερικοί άνθρωποι δεν εμφανίζουν συμπτώματα -ή αυτά είναι πολύ ήπια ή ασυνήθιστα- κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής, λέει η δρ. O’Donoghue. Για να εντοπιστούν καλύτερα οι σιωπηλές καρδιακές προσβολές, λέει, πρέπει να υπάρξει περισσότερη εκπαίδευση σχετικά με λιγότερο συνηθισμένα συμπτώματα, τα οποία συχνά είναι πολύ διαφορετικά από εκείνα που έχουν κατά νου οι περισσότεροι άνθρωποι.

«Νομίζω ότι η μεγαλύτερη εσφαλμένη αντίληψη σχετικά με ένα έμφραγμα είναι ότι η δυσφορία στο στήθος συνοδεύεται από οξύ πόνο. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι ασθενείς περιγράφουν τη δυσφορία στο στήθος ως αίσθημα βάρους, ή συμπίεσης που μπορεί να είναι αρκετά ήπιας φύσης. Οι γυναίκες μπορεί επίσης να εμφανίσουν πιο άτυπα συμπτώματα, όπως δύσπνοια, ναυτία, εφίδρωση και μυρμήγκιασμα στο αριστερό χέρι ή στο σαγόνι«.

Εάν αντιμετωπίσετε αυτά τα συμπτώματα, είναι καλύτερο να τα ελέγξετε αμέσως. Ακόμα κι αν δεν αποδειχθεί ότι σχετίζονται με την καρδιά, είναι σώφρον να είστε ασφαλείς, παρά να μετανιώσετε αργότερα.

Διαχείριση των παραγόντων κινδύνου

«Δεδομένου ότι τα συμπτώματα μιας καρδιακής προσβολής μπορεί να περάσουν απαρατήρητα, είναι σημαντικό να συνεχίσετε την τακτική παρακολούθηση με τον γιατρό σας», λέει η δρ. O’Donoghue. Μπορεί να σας συστήσει να κάνετε ηλεκτροκαρδιογράφημα σε περιοδική βάση, λέει. «Εάν εντοπιστεί μια σιωπηλή καρδιακή προσβολή, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες εξετάσεις και κατάλληλες θεραπείες, για να διασφαλιστεί ότι δεν θα έχετε άλλο επεισόδιο και ότι ο καρδιακός μυς προστατεύεται», πρόσθεσε η δρ. O’Donoghue.

Το να λειτουργείτε προληπτικά σε αυτά τα πράγματα μπορεί επίσης να διασφαλίσει ότι η καρδιά σας είναι υγιής και ότι οι σχετικοί παράγοντες κινδύνου που έχετε για καρδιαγγειακές παθήσεις, είναι υπό έλεγχο.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η βελτίωση της διατροφής, η διακοπή του καπνίσματος και η τακτική σωματική άσκηση, μπορούν να σας προστατεύσουν από πρόσθετα καρδιακά προβλήματα, ακόμα κι αν είχατε στο παρελθόν μια σιωπηλή καρδιακή προσβολή.

ΠΗΓΗ – www.iatropedia.gr

 

Πηγή: https://www.giatros-in.gr/2021/10/12/siopili-kardiaki-prosvoli-ayta-ta-mikra-symptomata-theloyn-megali-prosochi-ti-prepei-na-kanete/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ