Site icon xtesini.gr

Πώς τα φλαβονοειδή ωφελούν τον οργανισμό και πού τα βρίσκουμε στη φύση –

Τα φλαβονοειδή είναι διάφορες ενώσεις που βρίσκονται φυσικά σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Τα εντοπίζουμε επίσης σε φυτικά προϊόντα όπως στο κρασί, στο τσάι και στη σοκολάτα.


Υπάρχουν έξι διαφορετικοί τύποι φλαβονοειδών που βρίσκονται στα τρόφιμα και κάθε είδος διασπάται από το σώμα μας με διαφορετικό τρόπο.

Τα φλαβονοειδή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτική δράση και μπορούν να βοηθήσουν το σώμα μας να αποκρούσει τις καθημερινές τοξίνες. Η συμπερίληψη περισσότερων φλαβονοειδών στη διατροφή σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να παραμείνει υγιής και ενδεχομένως να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων χρόνιων παθήσεων.

Ποιες τροφές τα περιέχουν

Φλαβανόλες

Αυτοί οι τύποι φλαβονοειδών είναι γνωστοί για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων της καρδιαγγειακής νόσου. Οι φλαβανόλες βρίσκονται σε αυτά τα τρόφιμα:

– Λάχανο

– σταφύλια και κόκκινο κρασί

– τσάι

– ροδάκινα

– μούρα

– ντομάτες

– μαρούλι

– κρεμμυδάκια

– μπρόκολο

Φλαβαν-3- όλες

Τα τρόφιμα με αυτούς τους τύπους φλαβονοειδών είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

– Λευκό, μαύρο και πράσινο τσάι

– τσάι oolong

– μήλα

– μοβ και κόκκινα σταφύλια

– βατόμουρα

– φράουλες

– κακάο και προϊόντα σοκολάτας.

Φλαβόνες

Οι φλαβόνες είναι οι χρωστικές ουσίες στα μπλε και λευκά ανθοφόρα φυτά. Λειτουργούν επίσης ως φυσικό φυτοφάρμακο, προστατεύοντας τα φύλλα από επιβλαβή έντομα. Οι φλαβόνες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση φλεγμονών. Μπορείτε να τις βρείτε σε:

– Μαϊντανό

– κόκκινες πιπεριές

– σέλινο

– χαμομήλι

– μέντα.

Φλαβανόνες

Οι φλαβανόνες είναι γνωστές για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους. Μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους και της χοληστερόλης μας. Οι φλαβανόνες βρίσκονται σε αυτά τα τρόφιμα:

– Λάιμ

– πορτοκάλια

– γκρέιπφρουτ.

Ισοφλαβόνες

Οι ισοφλαβόνες συνεισφέρουν στη διατήρηση της ισορροπίας των ορμονών στο σώμα. Τα ισοφλαβονοειδή περιέχονται κυρίως στη σόγια, στα προϊόντα σόγιας και σε ορισμένα άλλα όσπρια, όπως η φάβα.

Ανθοκυανίνες

Οι ανθοκυανίνες είναι φυσικά παραγόμενες χρωστικές ουσίες που δίνουν στα λουλούδια το κόκκινο, μοβ και μπλε χρώμα τους. Βρίσκονται κυρίως στην εξωτερική φλούδα των μούρων και άλλων φρούτων του δάσους όπως:

– κόκκινα και μοβ σταφύλια

– κόκκινο κρασί

– cranberries

– βατόμουρα

– φράουλες

– μύρτιλα.

Πώς λειτουργούν τα φλαβονοειδή

Τα φλαβονοειδή συμβάλλουν στη ρύθμιση της κυτταρικής δραστηριότητας και στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν οξειδωτικό στρες στον οργανισμό. Με πιο απλά λόγια, βοηθούν το σώμα να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, ενώ το προστατεύουν από τις καθημερινές τοξίνες και τους στρεσογόνους παράγοντες.

Τα φλαβονοειδή είναι επίσης ισχυροί αντιοξειδωτικοί παράγοντες. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει τα δυνητικά επιβλαβή μόρια που μπορούν να εισαχθούν στο σώμα. Το σώμα παράγει αντιοξειδωτικά με φυσικό τρόπο, αλλά βρίσκονται επίσης στη μαύρη σοκολάτα, στα όσπρια και σε πολλά φρούτα και λαχανικά.

Η φλεγμονή είναι μία από τις ανοσολογικές αντιδράσεις του σώματός μας. Τα αλλεργιογόνα, τα μικρόβια, οι τοξίνες και άλλοι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή που οδηγεί σε δυσάρεστα συμπτώματα. Τα φλαβονοειδή μπορεί να βοηθήσουν το σώμα να αποτρέψει αυτή τη φλεγμονώδη αντίδραση, ώστε να μειωθούν και τα αντίστοιχα συμπτώματα.

Ποια είναι τα οφέλη των φλαβονοειδών για την υγεία

Τα διάφορα φλαβονοειδή μπορούν να βοηθήσουν το σώμα με διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, η συμπερίληψη τροφίμων με φλαβονοειδή στη διατροφή σας μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να βοηθήσετε στη διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Τουλάχιστον πέντε υποτύποι φλαβονοειδών έχουν αποδεδειγμένη επίδραση στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με ερευνητική ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε το 2015.

Επίπροσθέτως, τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στο τσάι, τον καφέ και τη σόγια μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Translational Medicine διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν υψηλότερα επίπεδα φλαβονοειδών ως μέρος της διατροφής τους είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να βιώσουν κάποιο καρδιαγγειακό συμβάν. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να αποδειχθούν τα καρδιαγγειακά οφέλη των φλαβονοειδών.

Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Τα αποτελέσματα μιας μετα-ανάλυσης που πραγματοποιήθηκε το 2018 υποδηλώνουν ότι η υψηλή πρόσληψη διαιτροφικών φλαβονοειδών συσχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα των φλαβονοειδών ως ρυθμιστές του σακχάρου στο αίμα.

Η αντιφλεγμονώδης και αντιοξειδωτική δράση τους έχει επίσης ενθαρρύνει τους ερευνητές να μελετήσουν τις δυνατότητές τους ως αντικαρκινικά «φάρμακα». Η έρευνα έχει δείξει ότι ορισμένα φλαβονοειδή μπορούν να βοηθήσουν να σταματήσει ο πολλαπλασιασμός των καρκινικών κυττάρων. Η συμπερίληψη τροφών με φλαβονοειδή και η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου. Όμως, προσοχής: Ακόμα, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί κατά πόσο τα φλαβονοειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αποτελεσματική συμπληρωματική θεραπεία του καρκίνου.

Πηγή:

www.healthline.com/health/what-are-flavonoids-everything-you-need-to-know

Πηγή: https://enallaktikidrasi.com/2021/09/pws-flavonoeidi-wfeloun-organismo-pou-vriskoume/

Exit mobile version