Site icon xtesini.gr

Πώς να απολυμάνετε το χώρο σας από τρωκτικά και άλλα επιβλαβή έντομα

Η απολύμανση ενός διαμερίσματος είναι μία σοβαρή υπόθεση, που απαιτεί χρόνο και προσεκτική εργασία. Το καθημερινό καθάρισμα μπορεί να μας προφυλάξει από διάφορους παθολογικούς παράγοντες, που μπορούν να προέλθουν από ακαθάριστες επιφάνειες αλλά και από την ίδια την αποχέτευση του σπιτιού. Όλοι θα πρέπει να γνωρίζουμε εκείνα τα σημεία στο σπίτι που μπορούν να προσελκύσουν ανεπιθύμητα έντομα και μικρόβια, όπως και τρωκτικά. Κάτι που θα πρέπει να προσέξουμε είναι η στεγανοποίηση του σπιτιού, με το να μην αφήνουμε κενά σε πόρτες και παράθυρα ή ακόμα και να κλείνουμε τις ρωγμές που υπάρχουν στους τοίχους. Αυτό θα εμποδίσει να εισέλθουν στο  σπίτι διάφορα έντομα, όπως κοριοί, κατσαρίδες κλπ. Οι απολυμάνσεις για κοριούς, κατσαρίδες, κουνούπια, ακάρεα και άλλα έντομα, σε πολλές περιπτώσεις πρέπει να γίνονται από επαγγελματίες, που ασχολούνται με τον καθαρισμό χώρων και την απεντόμωση. Η καθαριότητα των πολυκατοικιών, δημόσιων και  επαγγελματικών χώρων είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των ενοίκων, και θα πρέπει να γίνεται μια φορά τον χρόνο. Ειδικά για τα ακάρεα και τους κοριούς που δεν φαίνονται στο γυμνό μάτι, η απολύμανση μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση αλλεργιών στα παιδιά και στους ενήλικες. Τα ακάρεα επιβιώνουν μέσα στην σκόνη και όπου υπάρχουν υφάσματα και χαλιά. Τρέφονται κυρίως με νεκρά κύτταρα του δέρματος που αποβάλλουν οι άνθρωποι και τα κατοικίδια ζώα. Η παρουσία τους στον χώρο είναι ιδιαίτερα ενοχλητική, ειδικά για άτομα που υποφέρουν από άσθμα.

Πως πρέπει να γίνεται ο καθαρισμός και η απολύμανση του χώρου

Ξεκινήστε σκουπίζοντας τακτικά το δάπεδο. Αυτό βοηθά στην απομάκρυνση των απολυμάτων από τροφές που θα μπορούσαν να προσελκύσουν παράσιτα. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις γωνίες, κάτω από τα έπιπλα και σε άλλους κρυφούς χώρους, όπου μπορεί να συσσωρευτεί σκόνη.

Μετά την ηλεκτρική σκούπα, χρησιμοποιείστε απολυμαντικό διάλυμα. Εστιάστε στις κουζίνες και τα μπάνια, καθώς αυτές οι περιοχές είναι επιρρεπείς σε υγρασία και μπορεί να προσελκύσουν διάφορα έντομα και παράσιτα.

Αναθέστε σε έναν ειδικό τον εντοπισμό διαρροής νερού από διάφορα σημεία του σπιτιού, ακόμα και από την αποχέτευση. Επιδιορθώστε τυχόν βλάβες στις υδραυλικές εγκαταστάσεις, και απαλλαγείτε από την υγρασία, τοποθετώντας αφυγραντήρα στο σπίτι.

Σε σημεία που δεν υπάρχουν παράθυρα ή φωταγωγός, κυρίως στα μπάνια, φροντίστε για την τοποθέτηση και λειτουργία του εξαερισμού.

Σκουπίστε όλους τους πάγκους, τα τραπέζια και άλλες επιφάνειες με ένα απολυμαντικό σπρέι, μετά από κάθε χρήση. Αυτό, όχι μόνο αφαιρεί τη βρωμιά και τα μικρόβια, αλλά εξαλείφει και τα υπολείμματα τροφών που θα μπορούσαν να προσελκύσουν έντομα.

Βαθύς καθαρισμός σε έπιπλα και οικιακές συσκευές

Μετακινήστε και καθαρίστε πίσω και κάτω από τις ηλεκτρικές συσκευές της κουζίνας, όπως το ψυγείο, τον φούρνο και το πλυντήριο πιάτων, που μπορεί να συσσωρευτεί σκόνη, διάφορα υπολείμματα τροφών και υγρασία.

Καθαρίστε τα χαλιά, τις μοκέτες και τις κουρτίνες με ατμοκαθαριστή ή με μια σκούπα που χρησιμοποιεί και απορρυπαντικό, για βαθύτερο καθάρισμα και απολύμανση. Τα χαλιά και οι μοκέτες είναι χώροι που φιλοξενούν ακάρεα κα άλλα μικροσκοπικά έντομα. Ειδικά τα μάλλινα χαλιά, είναι η καλύτερη φωλιά για τα ενοχλητικά παράσιτα. Μια φορά τον χρόνο, κάθε καλοκαίρι, αναθέστε τον καθαρισμό των ταπέτων και των χαλιών σε επαγγελματία που θα τα φυλάξει σε ασφαλές μέρος.

Τέλος, φροντίστε να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε τακτικά τους κάδους απορριμμάτων. Ακόμη και μια μικρή ποσότητα υπολειμμάτων μπορεί να προσελκύσει παράσιτα, γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι οι κάδοι έχουν πλυθεί και απολυμανθεί καλά.

Exit mobile version