Site icon xtesini.gr

Πότε είναι η κατάλληλη ώρα να πάρεις κινητό στο παιδί σου;

Τα παιδιά ζητούν συνεχώς καινούργια πράγματα. Παλιά μπορεί να περιοριζόσουν στα παιχνίδια και τα ρούχα, όμως τώρα πια οι εποχές έχουν αλλάξει και τα παιδιά θέλουν να ασχολούνται συνεχώς με την τεχνολογία. Κι έρχεται, λοιπόν, αυτή η μέρα που το παιδί σου ζητάει να του πάρεις κινητό. Τι να κάνεις; Πώς να αποφασίσεις αν είναι η κατάλληλη στιγμή για να αγοράσεις κινητό στο παιδί σου; 

Μπορεί για σένα το κινητό να μην ήταν ιδιαίτερα σημαντικό, όταν ήσουν μικρός, όμως για τα σημερινά παιδιά είναι και ξέρεις γιατί; Γιατί έχουν όλοι τους οι φίλοι και συμμαθητές κι αν αυτά δεν έχουν νιώθουν αποξενωμένα. Βέβαια, δεν μπορείς να το ρισκάρεις και να αγοράσεις κινητό για το παιδί σου χωρίς σκέψη και βιαστικά. Το δίλημμα είναι μεγάλο κι εσύ καλείσαι να αποφασίσεις.

Ποια είναι, όμως, η κατάλληλη στιγμή για να πάρεις κινητό στο παιδί σου;

Είναι αυτονόητο πως δεν θα αγοράσεις κινητό τηλέφωνο σ’ ένα παιδί 6-7 χρονών. Από την ηλικία, όμως, των 10 ετών τα παιδιά αρχίζουν να ζητούν αυτή την ηλεκτρονική συσκευή, που μόνο καλό δεν τους κάνει.

Η απάντηση σχετικά με το πότε θα πάρεις κινητό στο δικό σου παιδί εξαρτάται κυρίως από την ηλικία του. Φυσικά και το κάθε παιδί έχει τις δικές του ανάγκες, για παράδειγμα αν ένα παιδί γυρνάει μόνο του από το σχολείο, που δεν είναι κοντά στο σπίτι, ίσως να χρειάζεται να έχει μαζί του μια τηλεφωνική συσκευή σε περίπτωση που κάτι χρειαστεί. Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχουν μόνο τα smartphones γι’ αυτές τις περιπτώσεις.

Το δικό σου παιδί, ωστόσο, ζητάει smartphone για να μιλάει με τους φίλους του, να παίζει παιχνίδια και να χαζεύει στο internet.

Πρέπει να δώσεις πολύ μεγάλη προσοχή στην ηλικία του!

Ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) και πολλοί ακόμα ειδικοί κρούουν το κώδωνα του κινδύνου στους γονείς. Τα παιδιά κάτω των 12 ετών δεν πρέπει να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα. Γιατί το παιδί σου να εκτίθεται συνεχώς στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία; Μόνο και μόνο επειδή το ίδιο κάνουν και οι φίλοι του; Λάθος!

Οι επιδράσεις της ασύρματης τεχνολογίας επιδρούν άμεσα στην υγεία και την ανάπτυξη του παιδιού. Ο κίνδυνος είναι αυξημένος για εμφάνιση πονοκεφάλων, έλλειψη συγκέντρωσης, αϋπνίες, διαταραχές μνήμης, μείωση ανοσοποιητικού συστήματος αλλεργίες, που αποτελούν καθημερινά προβλήματα των νέων παιδιών, καθώς και για εμφάνιση καρκίνου, κυτταρικού στρες, αύξηση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών, γενετικές βλάβες, δομικές και λειτουργικές αλλαγές του αναπαραγωγικού συστήματος, διαταραχές των λειτουργιών μάθησης και μνήμης.

Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα αυτά θα τα πάθει το παιδί σου, αλλά ο εθισμός στο κινητό που μπορεί να δημιουργηθεί θα έχει σίγουρα κάποιες από τις από πάνω επιπτώσεις.

Είναι, επομένως, καλό να μην ξεχνάς ότι σε παιδιά κάτω των 12 ετών το κινητό πρέπει να αποφεύγεται κι από εκεί και πέρα αν μπορείς να καθυστερήσεις λίγα χρόνια ακόμα την αγορά κινητού δεν είναι κακό.

Μην ξεχνάς πως η αγορά κινητού τηλεφώνου παίζει ρόλο κι από το πόσο ώριμο είναι το παιδί. Το παιδί, πριν αποκτήσει κινητό, πρέπει να καταλαβαίνει πόσο σημαντικό είναι να προσέχει την χρήση του.

Τι μπορείς να κάνεις όταν θα έρθει η ώρα να του αγοράσεις κινητό;

  1. Μίλα με το παιδί σου για την χρήση του κινητού τηλεφώνου, για τις βλαβερές επιπτώσεις του και για το πόσες και ποιες ώρες την ημέρα μπορεί να το χρησιμοποιεί.
  2. Μην του αγοράσεις το καλύτερο smartphone. Βλέπεις καθημερινά χιλιάδες 12χρονα, 15χρονα κι άλλα ακόμα παιδιά ψωνισμένα με την τεχνολογία και τα κινητά τους, να ανεβάζουν συνέχεια φωτογραφίες στα social media. Το Instagram έχει γίνει κολλητός του;. Έτσι θες να γίνει και το δικό σου παιδί; Αν όχι, τότε δε θα πάρεις το καινούργιο iphone ή οποιοδήποτε άλλο smartphone που μόλις βγήκε. Ακόμα κι ένα πιο παλιό μοντέλο μια χαρά θα είναι για την ηλικία του. Άλλωστε, για πρώτη φορά μπορείς να του δώσεις και το παλιό δικό σου κινητό, αν βρίσκεται σε καλή κατάσταση, ώστε να εξοικειωθεί πρώτα με αυτό, πριν αποκτήσει το δικό του.
  3. Θέσε όρια! Ξεκαθάρισε με το παιδί ότι την ώρα που θα διαβάζει στο δωμάτιό του, το κινητό θα βρίσκεται στην κουζίνα κι όχι δίπλα του. Το ίδιο θα συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις που εσύ θα θέσεις, προκειμένου να μην γίνει κατάχρηση του κινητού.
  4. Εξήγησέ του πώς να το χρησιμοποιεί. Κάνε κατανοητό στο παιδί σου πως υπάρχουν κακόβουλες ιστοσελίδες που πρέπει να αποφεύγει και πως όσοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο δεν είναι απαραίτητα καλοί άνθρωποι. Αποφασίστε μαζί ποιες εφαρμογές θα χρησιμοποιεί και ποιες ιστοσελίδες θα επισκέπτεται. Και μπορεί να ακούγεται λίγο πιεστικό, όμως δεν είναι λίγα τα παιδιά που εξαπατώνται μέσω internet και που ανεβάζουν φωτογραφίες στα social media από μικρή ηλικία και προσπαθούν να προσελκύουν άγνωστους ανθρώπους.
  5. Ενημερώσου! Τώρα που μπήκες στο χορό θα χορέψεις. Καλώς ή κακώς πρέπει κι εσύ να ενημερώνεσαι συχνά για το τι συμβαίνει στο διαδίκτυο, ποιες οι νέες απάτες και όλα όσα συμβαίνουν. Καλό θα ήταν, ακόμα, να ζητήσεις τη συμβουλή ενός ειδικού σχετικά με το πώς να διαχειριστείς το ότι το παιδί σου χρησιμοποιεί πλέον το κινητό.

Καλύτερα να είσαι προετοιμασμένος από νωρίς και να ξέρεις τι πρέπει να κάνεις ως γονιός, παρά να τρέχεις τελευταία στιγμή να σώσεις το παιδί σου από τον εθισμό του τηλεφώνου!

Πηγή: https://ipop.gr/family/pote-einai-i-katallili-ora-na-pareis-kinito-sto-paidi-soy

Exit mobile version