Πόνος στον ώμο: Πώς προκαλείται και τι μπορούμε να κάνουμε για να τον «προλάβουμε»
Ο ώμος μας συνίσταται από διάφορες αρθρώσεις που συνδέονται με διάφορους τένοντες και μύες. Η πολυπλοκότητα του ώμου μας είναι που μας επιτρέπει να κάνουμε τόσα πολλά με τα χέρια μας. Είναι επίσης ο λόγος που τόσοι άνθρωποι υποφέρουν από ωμαλγία και τραυματισμούς.
Ο χρόνιος πόνος στον ώμο συχνά απορρέει από παρατεταμένες, επαναληπτικές ή περίεργες κινήσεις. Αυτό το είδος πόνου ορισμένες φορές αναφέρεται ως κάκωση λόγω επαναλαμβανόμενης καταπόνησης. Το πρόβλημα προκαλείται από διάφορες κινήσεις και συνθήκες στην εργασία μας.
Οι μικρές, επαναληπτικές δραστηριότητες επιβαρύνουν τους μύες και τους τένοντες του άνω μέρος του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των ώμων. Για παράδειγμα, η χρήση ποντικιού, η επαναληπτική κίνηση της τοποθέτησης πραγμάτων σε ράφια (σούπερ μάρκετ), η μεταφορά βάρους και η χρήση μηχανημάτων.
Για να μειώσουμε τον πόνο στους ώμους και στον αυχένα, θα βοηθήσει αρκετά να:
– αναπτύξουμε καλύτερη στάση σώματος
– να βελτιώσουμε τον εργασιακό μας χώρο ή περιβάλλον
– να μειώσουμε το στρες που βάζουμε στο σώμα μας στην καθημερινότητα
Η εργονομία είναι η διαδικασία σχεδιασμού του κατάλληλου εξοπλισμού, των συστημάτων και των διαδικασιών που λειτουργούν καλύτερα με το ανθρώπινο σώμα. Αν εργάζεστε σε γραφείο ή σε μια ίδια στάση, δοκιμάστε αυτά τα tips για να βελτιώσετε τον εργασιακό σας χώρο και να αποφύγουμε την ωμαλγία.
Εδώ χρειάζεται να έχετε επίγνωση του πώς κάθεστε όλη τη μέρα. Όταν καθόμαστε στο γραφείο: τα πόδια πρέπει να ακουμπούν σταθερά στο έδαφος ή σε ένα υποπόδιο, οι γοφοί να είναι παράλληλοι με το έδαφος, η μέση να στηρίζεται, οι καρποί και τα χέρια να βρίσκονται στην ίδια ευθεία με τον πήχη, οι αγκώνες να είναι κοντά στον κορμό και να στηρίζονται και οι ώμοι να είναι χαλαροί.
Το γραφείο σας πρέπει να είναι στο ίδιο επίπεδο με τους αγκώνες σας όταν κάθεστε. Αν είναι πολύ ψηλά, μπορεί να προκαλέσει κόπωση στους ώμους. Αν δεν μπορείτε να το προσαρμόσετε όπως θέλετε, αναζητήστε ένα ρυθμιζόμενο πληκτρολόγιο και ποντίκι. Η οθόνη του υπολογιστή πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση περίπου ενός χεριού. Η κορυφή της οθόνης πρέπει να βρίσκεται ακριβώς πάνω από το ύψος των ματιών.
Τα διαλείμματα των 30 δευτερολέπτων ανά 30 λεπτά είναι πραγματικά απαραίτητα. Κατά τη διάρκεια κάθε διαλείμματος, τινάξτε ελαφρά τα χέρια και τις παλάμες σας. Επίσης, ξεκουράστε τα μάτια σας, το κεφάλι και τον αυχένα, κοιτώντας μακριά.
Πηγή: https://enallaktikidrasi.com/2021/10/ponos-omo-prokaleitai-mporoume-kanoume-prolavoume/