Site icon xtesini.gr

Οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση έχουν συχνά αυτές τις 5 συμπεριφορές… για να σου αποδείξουν το αντίθετο

Σε προηγούμενο άρθρο γράφαμε για τα 5 χαρακτηριστικά που έχουν οι άνθρωποι με υψηλή αυτοεκτίμηση (και μπορείς να τα «αντιγράψεις»).

Υπάρχουν όμως και κάποιοι που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και προσπαθούν να το κρύψουν. Συχνά, για να πετύχουν αυτή την «αντιστάθμιση» πέφτουν σε παγίδες. Οσοι έχουν κατακτήσει την τέχνη της ανθρώπινης συμπεριφοράς μπορούν εύκολα να εντοπίσουν αυτές τις υπεραντισταθμίσεις. Υπάρχουν ορισμένες συμπεριφορές που είναι ενδείξεις ότι κάποιος προσπαθεί να κρύψει τη χαμηλή του αυτοεκτίμηση.

Σε αυτό το άρθρο, θα αποκαλύψουμε 5 κοινές συμπεριφορές που εμφανίζουν εκείνοι που υπεραντισταθμίζουν τη χαμηλή αυτοεκτίμηση.

1) Υπερβολική μόστρα

Όλοι γνωρίζουμε ανθρώπους που καυχιούνται για τα επιτεύγματά τους, υπενθυμίζοντας συνεχώς τους θριάμβους τους. Αυτή η συμπεριφορά, ενώ μερικές φορές είναι απλώς ένα σημάδι υπερηφάνειας ή ενθουσιασμού, μπορεί επίσης να είναι μια ‘κόκκινη σημαία’ για χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Η αλήθεια είναι ότι όσοι έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση συνήθως δεν αισθάνονται την ανάγκη να διαφημίζουν συνεχώς τα επιτεύγματά τους. Είναι ικανοποιημένοι με την επιτυχία τους και δεν χρειάζονται εξωτερική επικύρωση για να αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους.

Από την άλλη πλευρά, τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί συχνά να προβάλουν τα επιτεύγματά τους σε μια προσπάθεια να νιώσουν καλύτερα για τον εαυτό τους και να πείσουν τους άλλους (και τους εαυτούς τους) για την αξία τους.

Η συνεχής αυτοπροβολή δεν είναι απαραίτητα σημάδι υψηλής αυτοπεποίθησης. Συχνά, είναι ένας δείκτης ότι κάποιος προσπαθεί να υπεραντισταθμίσει τα αισθήματα ανεπάρκειας.

2) Άμυνα

Μερικές φορές, είναι δύσκολο να μην παίρνεις τα πράγματα προσωπικά. Αλλά υπάρχει μια διαφορά μεταξύ του να είσαι ευαίσθητος και να είσαι υπερβολικά αμυντικός.

Οι άνθρωποι που υπεραντισταθμίζουν τη χαμηλή αυτοεκτίμηση, τείνουν να είναι υπερβολικά αμυντικοί. Αντιλαμβάνονται οποιαδήποτε μορφή κριτικής, όσο ασήμαντη ή καλοήθης κι αν είναι, ως άμεση επίθεση στον χαρακτήρα τους.

Όταν κάποιος αντιδρά αμυντικά σε ένα αβλαβές σχόλιο, να έχετε κατά νου ότι μπορεί να είναι η χαμηλή αυτοεκτίμησή του που τον οδηγεί, αντί για οποιοδήποτε πρόβλημα με αυτό που είπατε.

3) Θέλουν πάντα να έχουν δίκιο

Έχετε συναντήσει ποτέ κάποιον που απλά δεν μπορεί να δεχτεί ότι κάνει λάθος; Είναι λες και ολόκληρη η αυτοεκτίμησή του είναι συνδεδεμένη με το να είναι σωστός όλη την ώρα.

Είναι ενδιαφέρον ότι μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality and Social Psychology διαπίστωσε ότι τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι πιο πιθανό να επιμένουν πεισματικά ότι έχουν δίκιο, ακόμη και όταν δεν έχουν. Θεωρούν ότι το να είναι σωστοί, είναι ένας τρόπος για να επικυρώσουν την αξία τους και να αποδείξουν την ευφυΐα τους.

Αντίθετα, όσοι έχουν υγιή αυτοεκτίμηση μπορούν να παραδεχτούν πότε κάνουν λάθος. Καταλαβαίνουν ότι το να κάνουν λάθη είναι μέρος του να είσαι άνθρωπος και δεν μειώνει την αξία ή την ευφυΐα τους.

4) Αναζητώντας συνεχή επικύρωση

Όλοι εκτιμούμε ένα χτύπημα στην πλάτη ή μια λέξη επαίνου κάθε τόσο. Είναι ωραίο να μας αναγνωρίζουν τις προσπάθειες και τα επιτεύγματά μας. Ωστόσο, όταν κάποιος αναζητά συνεχώς επικύρωση και έγκριση από άλλους, θα μπορούσε να είναι σημάδι υπεραντιστάθμισης.

Εκείνοι με χαμηλή αυτοεκτίμηση συχνά δυσκολεύονται να πιστέψουν στην αξία τους χωρίς εξωτερική… σφραγίδα έγκρισης.

Μπορεί συχνά να ψαρεύουν κομπλιμέντα ή να αναζητούν επιβεβαίωση για τις πράξεις, την εμφάνιση ή τις αποφάσεις τους. Η αυτοεκτίμησή τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς τους αντιλαμβάνονται οι άλλοι, γεγονός που τους καθιστά εξαιρετικά ευαίσθητους στις απόψεις των άλλων.

5) Υπερβολικά επικριτικοί με τους άλλους

Όλοι μας μπορεί να είμαστε επικριτικοί κατά καιρούς, αλλά όταν κάποιος είναι πάντα υπερβολικά επικριτικός με τους άλλους, μπορεί να είναι ένα ακόμα σημάδι εδώ.

Συχνά, εκείνοι με χαμηλή αυτοεκτίμηση προβάλλουν τις ανασφάλειές τους στους άλλους. Εστιάζοντας στα ελαττώματα και τις αδυναμίες των άλλων, απομακρύνουν την προσοχή από τις δικές τους αντιληπτές ανεπάρκειες.

Μπορεί να αισθάνονται προσωρινά ανώτεροι υποτιμώντας τους άλλους, αλλά αυτό είναι απλώς μια πρόσοψη για να κρύψουν τη χαμηλή αυτοεκτίμησή τους.

 

Πηγή: https://www.itspossible.gr/%CE%BF%CE%B9-%CE%AC%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%80%CE%BF%CE%B9-%CE%BC%CE%B5-%CF%87%CE%B1%CE%BC%CE%B7%CE%BB%CE%AE-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%AF%CE%BC%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%AD%CF%87/

Exit mobile version