Μηλόξιδο: Το συγκεκριμένο προϊόν δεν χρησιμεύει μόνο στο μαγείρεμα. Πολλοί το χαρακτηρίζουν και φυσικό φάρμακο.
Αυτό, διότι προσφέρει οφέλη στην υγεία.
Μερικά από αυτά είναι η διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, η απώλεια βάρους και η βοήθεια που προσφέρει στη δυσπεψία. Αναλυτικότερα όλα όσα οφείλετε να γνωρίζετε:
Βοηθά στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα
Το μηλόξιδο συνιστάται συχνά ως ένας φυσικός τρόπος για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ειδικότερα, για άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη. Όταν λαμβάνεται πριν από ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, το ξύδι επιβραδύνει τον ρυθμό εκκένωσης του στομάχου. Επιπλέον, αποτρέπει τις μεγάλες αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα. Βελτιώνει επίσης την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Εκείνη βοηθά το σώμα σας να μεταφέρει περισσότερη γλυκόζη από την κυκλοφορία του αίματος προς τα κύτταρα σας. Έτσι, μειώνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Μόνο μια μικρή ποσότητα μηλόξιδου απαιτείται για να έχει αυτά τα αποτελέσματα. Τέσσερα κουταλάκια του γλυκού (20 ml) πριν από τα γεύματα έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά το φαγητό. Θα πρέπει να αναμιγνύεται με νερό και να καταναλώνεται ακριβώς πριν από ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Το μηλόξιδο δεν μειώνει σημαντικά το σάκχαρο στο αίμα όταν λαμβάνεται πριν από ένα γεύμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
Βοηθά στην απώλεια βάρους
Το ξίδι μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Το κάνει, αυξάνοντας το αίσθημα πληρότητας και μειώνοντας την ποσότητα φαγητού που καταναλώνετε μέσα στην ημέρα. Σε μια μελέτη, μία ή δύο κουταλιές της σούπας (15 ή 30 ml) μηλόξιδου επί καθημερινής βάσης για τρεις μήνες βοήθησε υπέρβαρους ενήλικες να χάσουν κατά μέσο όρο 1,2 και 1,7 κιλά αντίστοιχα.
Δύο κουταλιές της σούπας κάθε μέρα βρέθηκαν επίσης να βοηθούν στην απώλεια σχεδόν διπλάσιου βάρους σε βάθος τριών μηνών σε σύγκριση με άτομα που δεν κατανάλωναν μηλόξιδο. Μπορείτε να το ανακατέψετε σε ένα ποτήρι νερό. Έπειτα, να το πιείτε πριν από τα γεύματα ή να το αναμίξετε με λάδι για να φτιάξετε μια σάλτσα για σαλάτες.
Βοηθά στη δυσπεψία
Πολλοί πίνουν μηλόξιδο πριν από γεύματα με πρωτεΐνες για να βελτιώσουν την πέψη. Στην θεωρία το ξίδι αυξάνει την οξύτητα του στομάχου. Αυτό βοηθά το σώμα να δημιουργήσει περισσότερη πεψίνη, το ένζυμο που διασπά την πρωτεΐνη. Οι όξινες τροφές, όπως το μηλόξυδο μπορεί να έχουν παρόμοια αποτελέσματα, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα.
Όσοι το παίρνουν για καλύτερη πέψη συνήθως πίνουν μία έως δύο κουταλιές της σούπας (15-30 ml) σε ένα ποτήρι νερό αμέσως πριν από τα γεύματα, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν αυτήν τη δοσολογία.
Πρακτικές για την αποφυγή των παρενεργειών του
Γενικά είναι ασφαλές για κατανάλωση, αλλά μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες σε ορισμένα άτομα. Επειδή η οξύτητα του μηλόξιδου είναι υπεύθυνη για πολλά από τα οφέλη για την υγεία του, φροντίστε να μην το αναμίξετε με κάτι που θα μπορούσε να εξουδετερώσει το οξύ και να μειώσει τα θετικά του αποτελέσματα. Λάβετε υπόψη ότι η οξύτητα του ξιδιού μπορεί επίσης να βλάψει το σμάλτο των δοντιών με την τακτική χρήση. Το να το πίνετε με καλαμάκι και να ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό στη συνέχεια μπορεί να το αποτρέψει αυτό.
Αν και η κατανάλωση μηλόξιδου σχετίζεται με οφέλη για την υγεία, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων (237 ml και πάνω) κάθε μέρα για πολλά χρόνια μπορεί να είναι επικίνδυνη και έχει συσχετιστεί με χαμηλά επίπεδα καλίου στο αίμα και οστεοπόρωση. Εάν εμφανίσετε δυσάρεστες παρενέργειες, όπως ναυτία, ρέψιμο ή παλινδρόμηση, σταματήστε να το παίρνετε και συζητήστε αυτά τα συμπτώματα με τον γιατρό σας.
.
newsitamea.gr