Τα κέικ με ελαιόλαδο είναι μαλακά και υγρά και διατηρούν την υγρασία τους για περισσότερες μέρες από ότι τα κέικ με βάση το βούτυρο. Ταυτόχρονα, είναι πολύ πιο υγιεινά αφού το αγνό παρθένο ελαιόλαδο όχι μόνο έχει λιγότερες θερμίδες αλλά κάνει και καλό στον οργανισμό μας. Αυτή η συνταγή για κέικ ελαιόλαδου με λεμόνι είναι άκρως μεσογειακή και θα σε κάνει να αλλάξεις τον τρόπο που φτιάχνεις τα κέικ σου.
Συνταγή για κέικ ελαιόλαδου με λεμόνι: Υλικά
- 2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 2/3 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1/2 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1/3 φλιτζάνι γάλα 2%
- 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα λεμονιού τριμμένο
- 3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
- 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- Άχνη ζάχαρη
Πώς να φτιάξεις την ελληνική συνταγή για κέικ ελαιόλαδου με λεμόνι
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250°. Στρώνουμε ένα λαδωμένο στρογγυλό ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά σε δυνατή ταχύτητα για 3 λεπτά. Προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη, χτυπώντας μέχρι να πήξει. Σταδιακά χτυπάμε με το λάδι. Προσθέτουμε επίσης το γάλα, το ξύσμα λεμονιού και το χυμό λεμονιού.
- Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε ελαφρά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Προσθέτουμε το ένα μείγμα στο άλλο. Μεταφέρουμε το μείγμα στο έτοιμο ταψί, απλώνοντας ομοιόμορφα. Ψήνουμε μέχρι μια οδοντογλυφίδα που έχουμε τοποθετήσει κοντά στο κέντρο να βγαίνει καθαρή, για 30-35 λεπτά. Αφήνουμε το ταψί να κρυώσει για 15 λεπτά πριν βγάλουμε το κέικ σε μια σχάρα. Αφαιρούμε το χαρτί. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.