Site icon xtesini.gr

Η μαγεία του να τρώει όλη η οικογένεια μαζί – Γιατί θεωρείται απαραίτητο για τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών;

Τα οικογενειακά τραπέζια αποτελούν μια παραδοσιακή αξία και μια ευκαιρία, ώστε όλα τα μέλη της οικογένειας να επικοινωνήσουν και να αναπτύξουν συναισθηματικούς δεσμούς. Ωστόσο, ο σύγχρονος τρόπος ζωής απαιτεί γρήγορους ρυθμούς στην καθημερινότητά μας, με αποτέλεσμα να χάνουμε τέτοιες πολύτιμες στιγμές, που συχνά είναι ευεργετικές. Οι οικογένειες σπάνια καταφέρνουν να βρίσκονται στο ίδιο τραπέζι. Προτιμούν να τρώνε είτε ο καθένας μόνος του, είτε βιαστικά μπροστά στην τηλεόραση και τον υπολογιστή.

Έρευνες έχουν δείξει, ότι η συνήθεια των οικογενειακών γευμάτων ωφελεί, όχι μόνο για τις διατροφικές μας συνήθειες και την υγεία μας, αλλά και τους συναισθηματικούς μας δεσμούς, την ψυχική μας ισορροπία και συμπεριφορά.

Αυτό που παθαίνουμε οι περισσότεροι στα οικογενειακά τραπέζια τις γιορτές!

Οικογενειακά γεύματα – Οφέλη: Τι μας προσφέρουν οι συναθροίσεις αυτές

Διδάσκουν στα παιδιά καλύτερες διατροφικές συνήθειες

Μια πρόσφατη μελέτη στο JAMA Network Open δείχνει ότι η κατανάλωση γευμάτων με όλα τα μέλη της οικογένειας σχετίζεται με μια καλύτερη διατροφή, ειδικά μεταξύ των εφήβων. Οι έφηβοι που συμμετείχαν στην έρευνα και έτρωγαν συχνά με την οικογένειά τους είχαν περισσότερες πιθανότητες να καταναλώσουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά και λιγότερα γεύματα fast food και αναψυκτικά.

Τα γεύματα που φτιάχνονται και καταναλώνονται στο σπίτι είναι πιο θρεπτικά και υγιεινά από τα έτοιμα. Τα οικογενειακά γεύματα μάλιστα δείχνουν να μειώνουν το χρόνο που τα παιδιά περνούν μπροστά από την τηλεόραση και να βελτιώνουν την ποιότητα της διατροφής, με περισσότερα φρούτα, λαχανικά, λιγότερα τηγανητά και αναψυκτικά.

Μπορούν να αποτρέψουν σοβαρά ψυχοκοινωνικά ζητήματα

Με άλλα λόγια, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2015 από μια ομάδα Καναδών ερευνητών, τα συχνά οικογενειακά δείπνα μπορούν να αποτρέψουν προβλήματα με διατροφικές διαταραχές, χρήση αλκοόλ και ουσιών, βίαιη συμπεριφορά, κατάθλιψη και σκέψεις αυτοκτονίας στους εφήβους.

Τα τακτικά οικογενειακά γεύματα μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τη ψυχική υγεία των εφήβων, ανεξάρτητα από το πόσο άνετα αισθάνονται να μιλούν με τους γονείς τους,

Μειωμένη πιθανότητα προβλημάτων που σχετίζονται με το βάρος

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Pediatrics βρήκε μια άμεση συσχέτιση μεταξύ της συχνότητας των οικογενειακών γευμάτων στην εφηβεία και των μειωμένων πιθανοτήτων παχυσαρκίας ή προβλημάτων βάρους. Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι οικογένειες θα πρέπει να προσπαθούν να συγκεντρώνονται για τουλάχιστον ένα ή δύο γεύματα κάθε εβδομάδα για να βοηθήσουν στην προστασία των παιδιών τους από τις μάχες βάρους αργότερα στη ζωή τους.

Μπορεί να βελτιώσουν την αυτοεκτίμηση των παιδιών

Ενθαρρύνοντας τα παιδιά να μιλήσουν για την ημέρα τους (και ακούγοντας ειλικρινά τις απαντήσεις τους), δηλώνεις ότι τα εκτιμάς και τα σέβεσαι. Τα παιδιά θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν τη δική τους θέση στο τραπέζι και να ενθαρρύνονται να βοηθούν σε δουλειές που σχετίζονται με αυτό, είτε το στρώσιμο, είτε το σερβίρισμα, είτε το καθάρισμα.

Βελτιώνουν τις επικοινωνιακές δεξιότητες

Μια καναδική μελέτη του 2018 που παρακολούθησε μια ομάδα παιδιών από τη βρεφική ηλικία μέχρι την παιδική, διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες των οποίων οι οικογένειες είχαν συχνά οικογενειακά γεύματα, έδειξαν μια σειρά από θετικά οφέλη μέχρι την ηλικία των 10. Εκτός από τη συνολικότερη υγεία και τη φυσική κατάσταση, η κοινωνική αλληλεπίδραση και οι συζητήσεις για τρέχοντα θέματα στο τραπέζι μπορεί να κάνει τα παιδιά πιο επικοινωνιακά.

Τα οικογενειακά γεύματα είναι το κλειδί για την ύπαρξη σχέσεων αλληλεπίδρασης μεταξύ των μελών της οικογένειας. Μάλιστα φαίνεται να δίνουν στους εφήβους τη δυνατότητα να εκφράσουν τυχόν προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν, ενώ παράλληλα τους καλλιεργούν την αίσθηση ότι ανήκουν κάπου και ότι αξίζουν, συναισθήματα που αποτελούν τη βάση για την καλή ψυχική υγεία.

Tags : KidsParenting

Φελίτσια Μακοβεϊ 28 October 2022

Πηγή: https://ipop.gr/parenting/i-mageia-toy-na-troei-oli-i-oikogeneia-m/


Exit mobile version