Ένα πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα βγήκε από τη μελέτη που έκαναν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Μπάφαλο της Νέας Υόρκης. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές μελέτησαν τη λειτουργία των πνευμόνων, σε ανθρώπους που δεν είχαν προβλήματα με το αναπνευστικό τους σύστημα, εξετάζοντας παράλληλα, τα επίπεδα της βιταμίνης Ε και της β-κρυπτοξανθίνης στον οργανισμό τους (η β-κρυπτοξανθίνη είναι ένα καροτενοειδές που υπάρχει στα πορτοκάλια).
Τα αποτελέσματα από την έρευνα αυτή έδειξαν ότι, οι άνθρωποι που στο αίμα τους έφεραν υψηλές συγκεντρώσεις των παραπάνω ουσιών, είχαν πιο υγιείς πνεύμονες από εκείνους που παρουσίαζαν χαμηλότερα επίπεδα των ουσιών αυτών στο αίμα τους.
Οι ερευνητές θωρούν ότι είναι πιθανό να υπάρχουν και άλλες βιταμίνες που σχετίζονται με την καλή λειτουργία των πνευμόνων, όπως για παράδειγμα η βιταμίνη Α και η βιταμίνη C, ωστόσο, την θετικότερη επίδραση στο αναπνευστικό σύστημα φαίνεται ότι την έχει η βιταμίνη Ε.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα στοιχεία της μελέτης τους θα βοηθήσουν στην ανακούφιση των ατόμων που υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα και πως η βιταμίνη Ε ίσως να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη μείωση εμφάνισης χρόνιων παθήσεων των πνευμόνων.
Οι παρακάτω τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη Ε και καλό είναι να τις συμπεριλάβετε στη διατροφή σας
– Φυτικά γάλατα, όπως το γάλα αμυγδάλου.
– Ξηροί καρποί, όπως φουντούκια, αμύγδαλα, στραγάλια, φιστίκια Αιγίνης, φιστίκια Βραζιλίας, κάσιους και φιστίκια Πεκάν.
– Σπόροι όπως για παράδειγμα, ηλιόσποροι, κολοκυθόσποροι και σπόροι σουσαμιού.
– Φυλλώδη πράσινα λαχανικά όπως είναι τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο, το σπανάκι κ.ά.
– Φρούτα όπως ακτινίδια, αβοκάντο, μάνγκο, βατόμουρα, κράνα, μαύρη σταφίδα, βερίκοκα και σμέουρα.
– Φυτικά έλαια, όπως ελαιόλαδο, αραβοσιτέλαιο, ηλιέλαιο, σογιέλαιο, λάδι από φύτρο σταριού κ.λ.π.
– Άφθονη βιταμίνη Ε υπάρχει επίσης, στις ελιές και στα σπαράγγια.
Και ας θυμόμαστε ότι, η διατροφή μας, είναι ο καλύτερος τρόπος για να παίρνουμε την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης Ε.
Πηγή: enallaktikidrasi.com