Η ηπατίτιδα προκαλείται από ιούς και βακτήρια (Leptospira sps.) και μπορεί να είναι οξεία (ξαφνική) ή χρόνια (παρατεταμένη). Η μόλυνση οφείλεται σε ανοσοανεπάρκεια στον άνθρωπο κατά των ιών.
Τα κύρια συμπτώματα της ηπατίτιδας είναι αδιαθεσία (αδράνεια), ανορεξία (απώλεια της όρεξης), ναυτία, ίκτερος, ηπατική ανεπάρκεια, κίρρωση (ηπατική ίνωση), ηπατικό κώμα, ατροφία των αδένων κλπ.
Η ηπατίτιδα κατηγοριοποιείται σε 5 τύπους ανάλογα με τους διαφορετικούς ιούς που την προκαλούν σε δηλαδή:
1. Ηπατίτιδα Α – Λοιμώδης ηπατίτιδα ή επιδημική ηπατίτιδα.
2. Ηπατίτιδα Β – Ηπατίτιδα ορού ή ίκτερος ορού.
3. Ηπατίτιδα C – Μη Α μη Β ηπατίτιδα.
4. Ηπατίτιδα D
5. Ηπατίτιδα Ε
Η ηπατίτιδα Α είναι μια εξαιρετικά μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από τον εντεροϊό που αναφέρεται ως ιός της ηπατίτιδας Α (HAV) και η επώαση για αυτή την ασθένεια είναι περίπου 2 – 8 εβδομάδες. Η ασθένεια ονομάζεται σύντομης επώασης ηπατίτιδα. Ο ιός αναπαράγεται στο ήπαρ του ξενιστή.
Η θεραπεία αυτής της νόσου μπορεί να γίνει με εμβόλιο. Αυτή η ασθένεια προκαλείται από μολυσμένο νερό και ζωοτροφές, επομένως οι συνθήκες υγιεινής θα πρέπει να βελτιωθούν για την πρόληψη της νόσου.
Η ηπατίτιδα Β είναι μια γονικά μεταδιδόμενη ασθένεια. Προκαλείται από τον HBV, έναν ιό hepadna που υπάρχει στο αίμα. Παρουσιάζει λίγα συμπτώματα και μερικές φορές μπορεί να περάσει ασυμπτωματικά. Η περίοδος επώασης είναι 1 – 6 μήνες, οπότε η ασθένεια ονομάζεται μακράς επώασης ηπατίτιδα.
Μεταδίδεται από τη μητέρα στο παιδί, μεταξύ των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών, σε άνδρες ομοφυλόφιλους.
Η ασθένεια προκαλεί κίρρωση και ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα. Η νόσος μπορεί να προληφθεί με τη χρήση αποστειρωμένων βελόνων και μπορεί να αντιμετωπιστεί με εμβολιασμό με εμβόλιο ηπατίτιδας Β.
Η ηπατίτιδα C είναι μη Α μη Β ηπατίτιδα με επώαση 7 – 8 εβδομάδες. Αυτή η ασθένεια είναι κοινή στους χρήστες ναρκωτικών και μέσω της μετάγγισης αίματος.
Η ηπατίτιδα D & E είναι λιγότερο συχνές ασθένειες με πολύ λιγότερη επίδραση και συμπτώματα. Ο ιός της ηπατίτιδας D απαιτεί την παρουσία του ιού της ηπατίτιδας Β για τον πολλαπλασιασμό του.
Πηγή: https://www.xtesini.gr/