Αν θέλεις το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σου να ανέβει ένα level παραπάνω, τότε αυτή η πεντανόστιμη συνταγή για πανετόνε με σοκολάτα και πορτοκάλι δεν πρέπει να απουσιάζει από το εορταστικό μενού! Αυτή η κλασική ιταλική συνταγή είναι η τέλεια ελαφριά, αφράτη και νόστιμη και πίστεψέ με, αξίζει τον κόπο. Ακολούθησε τις οδηγίες κι εξέπληξε τους καλεσμένους.
Συνταγή για πανετόνε: Τα υλικά που θα χρειαστείς
- 1 πακέτο μαγιά
- 1 φλιτζάνι νερό ζεστό
- 1 φλιτζάνι γάλα πλήρες ζεστό
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη + 1 κουταλιά της σούπας
- 1 αυγό + 1 ασπράδι
- 1 πρέζα αλάτι
- 3/4 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1/3 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο
- 5 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φλιτζάνι κομματάκια σοκολάτας
Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις:
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°
- Ρίχνουμε τη μαγιά σε ένα μπολ με το χλιαρό νερό και το γάλα και ανακατεύουμε 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη. Αφήνουμε το μείγμα να καθίσει για 5 με 7 λεπτά.
- Στη συνέχεια, χτυπάμε με το σύρμα την υπόλοιπη ζάχαρη, 1 αυγό, αλάτι, βανίλια, ξύσμα πορτοκαλιού και λιωμένο βούτυρο μέχρι να ενωθούν και μεταφέρουμε σε ένα μίξερ.
- Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν και να ζυμωθούν τα υλικά για 5 με 10 λεπτά.
- Αφήνουμε τη ζύμη να καθίσει για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
- Προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας και τις αναμειγνύουμε καλά μέσα στη ζύμη. Βάζουμε τη ζύμη σε μια φόρμα για κέικ ή χρησιμοποιούμε μια ειδική φόρμα για πανετόνε, και αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 30 λεπτά.
- Αλείφουμε την κορυφή του πανατόνε με το ασπράδι και πασπαλίζουμε με 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και ψήνουμε στους 180° για 60 με 70 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει από πάνω και να ψηθεί το εσωτερικό του.
Tags : dessert
iPop chefs 9 December 2022