Γιατί ο ύπνος είναι σημαντικός εάν έχεις θυρεοειδή; Η σύνδεση του ύπνου και του θυρεοειδή σύμφωνα με νέα έρευνα που πρέπει να γνωρίζεις, αλλά και τα συμπτώματα και πώς να ρυθμίσεις με φυσικό τρόπο τον θυρεοειδή.
Αρχικά, αξίζει ν’ αναφέρουμε ότι σύμφωνα με το American Thyroid Association, τουλάχιστον 20 εκατομμύρια Αμερικανοί αντιμετωπίζουν προβλήματα στον θυρεοειδή, ένας αριθμός αρκετά μεγάλος.
Την ίδια στιγμή, όσοι έχουν διαγνωστεί με δυσλειτουργία στον θυρεοειδή, είτε είναι υπερθυρεοειδισμός -που είναι ο υπερδραστήριος θυρεοειδής- είτε είναι υποθυρεοειδισμός -που είναι ο υποδραστήριος θυρεοειδής-, μπορεί να αντιμετωπίζουν διαταραχές στον ύπνο, που με τη σειρά τους επηρεάζουν την καθημερινότητά τους, ενώ κάνουν ακόμη χειρότερο τον θυρεοειδή.
Η σύνδεση του ύπνου και του θυρεοειδή που πρέπει να ξέρεις…
Εάν έχεις υποθυρεοειδισμό, οι διαδικασίες του οργανισμού σου επιβραδύνονται και πιθανόν να έρχεσαι συχνά αντιμέτωπος με το αίσθημα της κόπωσης και της εξάντλησης. Σύμφωνα με το National Sleep Foundation, για τους περισσότερους ανθρώπους με αυτή τη διαταραχή, ακόμη και 7-9 ώρες ύπνου το βράδυ, δεν αρκούν για να αποφύγουν αυτό το αίσθημα της κόπωσης.
Στην περίπτωση του υπερθυρεοειδισμού, το πιθανότερο είναι ότι όσοι πάσχουν απ’ αυτό, υποφέρουν από αϋπνία. Και το ειρωνικό είναι ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να βλάψει ακόμη περισσότερο τον θυρεοειδή.
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Sleep η έλλειψη ύπνου συνοδευόταν από μέτρια αλλά στατιστικά σημαντική μείωση της ορμόνης διέγερσης του θυρεοειδούς (TSH), η οποία μάλιστα παρατηρήθηκε κυρίως στις γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα.
Ποια είναι η λοιπόν η σύνδεση του ύπνου και του θυρεοειδή; Σύμφωνα με τον Jon Mitchell, η έλλειψη ύπνου διαπιστώθηκε ότι προκαλεί βραχυπρόθεσμη αύξηση της θυρεοειδούς ορμόνης, γι’ αυτό και ο ύπνος είναι τόσο σημαντικός για την υγεία του θυρεοειδούς.
Οι θυρεοειδικές παθήσεις είναι πιο συχνές στις γυναίκες
Ήξερες ότι οι παθήσεις του θυρεοειδούς είναι επτά φορές πιο πιθανό να συμβούν στις γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες; Κι όμως, είναι αλήθεια. Μάλιστα, μια έρευνα του National Sleep Foundation το 2005 διαπίστωσε ακόμη ότι οι γυναίκες δυσκολεύονται περισσότερο απ’ τους άνδρες τόσο να κοιμηθούν όσο και να παραμείνουν ξύπνιες, ακόμη κι εάν δεν έχουν πρόβλημα με τον θυρεοειδή.
Ποια είναι τα συμπτώματα του θυρεοειδή;
- Πόνος στο λαιμό: Ένα από τα βασικά συμπτώματα του θυρεοειδή είναι η ενόχληση που μπορεί να νιώθεις στο λαιμό σου κατά τη διάρκεια του φαγητού ή ακόμα και το ελαφρύ κάψιμο που σε κάνει να πιστεύεις ότι κρύωσες.
- Έντονες αλλαγές στη διάθεση: Επειδή πρόκειται για μία ασθένεια που έχει να κάνει με τα επίπεδα των ορμονών σου είναι λογικό να παρατηρείς αρκετές μεταβολές στη διάθεσή σου. Μπορεί τη μία να χαμογελάς και μετά από λίγα λεπτά να θες να κλάψεις χωρίς κανέναν λόγο.
- Τριχόπτωση: Ενώ πριν από λίγο καιρό δεν είχες θέμα τριχόπτωσης τώρα τα μαλλιά σου αραίωσαν. Είναι ένα από τα συμπτώματα που συμβαίνουν όταν κάτι στον οργανισμό σου δεν πάει καλά οπότε πρέπει να το ψάξεις.
- Συχνές εξάψεις: Ο οργανισμός σου εκπέμπει sos και πρέπει να τον ακούσεις. Οι απότομες αλλαγές διάθεσης από τη μία και οι συχνές εξάψεις από την άλλη είναι δύο πράγματα τα οποία σχετίζονται μεταξύ τους.
- Ακανόνιστος κύκλος έμμηνου ρήσης στις γυναίκες: Το πάρτι των ορμονών συνεχίζεται και επηρεάζει και τα γυναικολογικά σου. Με τη σωστή θεραπεία όλα θα βρουν τον δρόμο τους και θα γίνουν όπως πριν, αρκεί να πας εγκαίρως στον γιατρό.
Πώς μπορείς να ρυθμίσεις τον θυρεοειδή;
Το μυστικό, όπως πολύ καλά κατάλαβες είναι να προσέξεις τον ύπνο σου γιατί αυτός επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τον θυρεοειδή. Παρόλα αυτά, επειδή δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται, μια καλή ιδέα είναι να εντάξεις στη διατροφή σου τρόφιμα που μπορούν να ρυθμίσουν τα επίπεδα του θυρεοειδή με φυσικό τρόπο. Μερικά τέτοια τρόφιμα είναι τα λαχανικά, ο σολομός και οι ξηροί καρποί, όπως τα καρύδια Βραζιλίας.
Τέλος, οι ειδικοί προτείνουν ακόμη να αποφεύγεις την έντονη γυμναστική και να προτιμάς αντίθετα ασκήσεις που σε χαλαρώνουν, όπως η yoga.