Site icon xtesini.gr

Γιατί μας ηρεμεί ο ήχος της βροχής που οδηγεί στο γνώριμο αίσθημα κούρασης και υπνηλίας;

Ο ουρανός ξαφνικά συννεφιάζει, φοράει το γκρι του χρώμα και όλα γίνονται θολά κι μοιάζουν αλλόκοτα. Το βρεγμένο χώμα παίρνει εκείνη την χαρακτηριστική μυρωδιά, που ακόμα και αν θέλεις, δεν υπάρχουν λέξεις να περιγραφεί. Τη βροχή ή την ερωτεύεσαι ή τη μισείς και κάθε τόσο που αλλάζει ο καιρός αγανακτείς. Ενδιάμεσα δεν υπάρχουν. Το μόνο σίγουρο είναι πως όλους μας χαλαρώνει ο ήχος της, με τρόπους ανεξήγητους και σίγουρα θα έχεις αναρωτηθεί και εσύ πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό.

Δεν μπορείς να κοιμηθείς; Διάβασε τι πρέπει να κάνεις για να απαλλαγείς από την αϋπνία

Γιατί μας χαλαρώνει η βροχή που πέφτει;

Οι ήχοι της βροχής λειτουργούν σαν νανούρισμα

Ο ήχος της βροχής είναι ένας ρυθμικός ήχος που λειτουργεί σαν ένα υπέροχο νανούρισμα που μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αποκοιμηθούν πιο γρήγορα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν οι ήχοι της βροχής εισέρχονται στον εγκέφαλο των ανθρώπων, ο νους χαλαρώνει ασυνείδητα και παράγει κύματα, τα οποία είναι πολύ κοντά στην κατάσταση του εγκεφάλου όταν ο άνθρωπος κοιμάται.

Unsplash

Μειωμένη περιεκτικότητα σε οξυγόνο στον αέρα

Το οξυγόνο μπορεί να τονώσει τον εγκέφαλο και να μας κάνει να νιώσουμε ανανεωμένοι. Όταν βρέχει, υπάρχουν περισσότεροι υδρατμοί στον αέρα, με αποτέλεσμα την χαμηλότερη ατμοσφαιρική πίεση και σχετική μείωση της περιεκτικότητας σε οξυγόνο. Σε μια τέτοια κατάσταση, ο εγκέφαλος αρχίζει να χαλαρώνει και οι άνθρωποι αισθάνονται υπνηλία.

Αυξημένη έκκριση μελατονίνης

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος εκκρίνει μια ορμόνη που σχετίζεται με τον ύπνο, τη μελατονίνη, η οποία εκκρίνεται στο σκοτάδι ή όταν το περιβάλλον γύρω μας είναι σκοτεινό. Τις βροχερές μέρες, τα μαύρα σύννεφα μπλοκάρουν τον ήλιο και το περιβάλλον γίνεται θαμπό. Εκείνη τη στιγμή, η εκκρινόμενη μελατονίνη από τον εγκέφαλο αυξάνεται, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να νυστάζουν.

 

Οι ανθρώπινες δραστηριότητες είναι περιορισμένες

Όταν βρέχει, οι δραστηριότητές μας περιορίζονται. Πολλές από τις δουλειές που έχουμε σε εξωτερικούς χώρους δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν. Έτσι λοιπόν, για τα άτομα που δεν μπορούν να γεμίσουν με δραστηριότητες την ημέρα τους, ο ύπνος φαντάζει η καλύτερη επιλογή. 

Unsplash

Η θεωρία της μήτρας

Στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης του μωρού στη μήτρα, περιβάλλεται από αμνιακό υγρό, το οποίο σε μεγάλο βαθμό αποτελείται από νερό. Μέχρι την 20η εβδομάδα αυτό το υγρό έχει αντικατασταθεί σχεδόν αποκλειστικά από τα ούρα του μωρού.

Σε αυτά τα πρώτα στάδια της ζωής, αυτό το υγρό είναι που προστατεύει τον αμνιακό σάκο (όπου στεγάζεται το μωρό) που παρέχει προστασία και ασφάλεια στο μωρό. Έτσι, μια θεωρία είναι ότι έχουμε μια πρώιμη μητρική σύνδεση με το νερό, η οποία παραμένει μαζί μας σε όλη τη ζωή.

Είναι πραγματικά λογικό αν το σκεφτείς: όταν είσαι ξαπλωμένος στον καναπέ ή στο κρεβάτι και ακούς τη βροχή να πέφτει στα παράθυρα και στην οροφή, σου έρχονται ασυνείδητα γλυκές αναμνήσεις και γαλήνιες σκέψεις.

 

 

Φελίτσια Μακοβεϊ 12 November 2022

Πηγή: https://ipop.gr/mind/giati-mas-iremei-o-ichos-tis-vrochis-poy-o/?fbclid=IwAR3a81KfLFcFOM-Ak0KLFp28QfxbPdIpRnlPYPJGrvAMIM-g5pfJUhclQC0

Exit mobile version