Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΑνταγωνισμός μεταξύ αδελφών: Μια μάχη χωρίς νικητή

Ανταγωνισμός μεταξύ αδελφών: Μια μάχη χωρίς νικητή

Σταματά ποτέ αυτός ο ανταγωνισμός μεταξύ αδελφών που σε κάποιες οικογένειες εμφανίζεται από όταν είναι μικρά τα παιδιά τους και διαιωνίζεται στο άπειρο; Ποια είναι η θέση των γονιών και πώς μπορεί να καλλιεργήσει την αγάπη και την ανιδιοτέλεια στα παιδιά του; Ο Άντλερ ήταν ο πρώτος που μίλησε για τη θέση των παιδιών στην οικογένεια και κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει τη στάση του ανθρώπου σε όλη του τη ζωή αν είναι πρωτότοκος ή δευτερότοκος κλπ.


Σύγκριση

Η σύγκριση είναι ο κλέφτης της χαράς. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που οι ίδιοι είναι πάρα πολύ ανταγωνιστικοί χαρακτήρες από μόνοι τους, πριν κάνουν παιδιά. Όταν κάνουν παιδιά, βρίσκουν εκεί έναν ακόμα λόγο να πέσουν με τα μούτρα στο παιδί όχι για το παιδί αλλά για να έχουν να δείξουν και να περηφανευτούν ότι το παιδί τους, έκανε το ένα ή το άλλο, έβγαλε την πάνα στα 2, περπάτησε πριν τα πρώτα γενέθλια, μίλησε πρώτο απ’όλα.

 

Θέλουν να μαθαίνουν τι κάνουν τα άλλα παιδιά, διαβάζουν μετά μανίας για milestones και ημερομηνίες ορόσημα και παλεύουν να τις προλάβουν. Αυτό φυσικά δεν είναι στο χέρι τους, γιατί κάθε παιδί έχει δικές του ταχύτητες και δικό του τρόπο να κάνει τα πράγματα. Αν το παιδί τους δεν είναι αυτό που θέλουν ζουν ένα δράμα.

Κάπου εκεί έρχεται λοιπόν ένα δεύτερο παιδί και είτε είναι πιο προχωρημένο είτε πιο πίσω από το πρώτο και γίνεται η σύγκριση μέσα στο ίδιο το σπίτι. «Γιατί δεν μπορείς να μοιάσεις στην αδερφή σου, εκείνη τα κάνει όλα σωστά». Αν άκουγες αυτό 24/7 πώς θα ένιωθες γι’αυτήν την αδερφή; Πώς να αγαπήσεις κάποιον όταν νιώθεις ότι έχετε τόσα πολλά ανάμεσά σας.

Τα παιδιά που τρέχουν να προλάβουν

Είναι διαφορετικό να είσαι 5 χρονών και να νιώθεις ανταγωνιστικά με τον αδερφό σου και να ξέρεις ότι στη μεταξύ σας κόντρα θα βγαίνει πάντα εκείνος νικητής και άλλο να έχετε πια μεγαλώσει και να έχεις αποδεχτεί ότι εκείνος θα έχει για πάντα την πρώτη θέση στην καρδιά των γονιών. Είναι σαν να λες «εγώ δεν αξίζω» και αυτό δείχνουν μετά και όλες οι επιλογές που κάνεις. Βρίσκεις μια δουλίτσα, έναν σύντροφο, όποιον να’ναι και βολεύεσαι σε όλη σου τη ζωή σε ό,τι έρθει.

Πόσο σίγουρη είσαι ότι αυτός ο τρόπος που αντιμετωπίζεις τη ζωή και τις επιλογές σου δεν έχει τη βάση της στον τρόπο που ζούσες στην πατρική σου οικογένεια; Στο ότι είχες παραιτηθεί γιατί πάντα ο νικητής έβγαινε ο άλλος. Που μπορούσε περισσότερα, που είχε τον πήχη ψηλά, που είχε την αγάπη των γονιών εύκολα.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ αδελφών

Έχει τις ρίζες του στο αν το καλλιεργούν οι γονείς. «Με αγαπάς»; «Ποιον αγαπάς περισσότερο»; «Πάντα εκείνου το μέρος παίρνεις». Πόσες φορές δεν έχεις ακούσει αυτές τις ατάκες από το παιδί σου; Αν πας πίσω ίσως θυμηθείς και εσένα να της λες στη μαμά σου και στον μπαμπά σου.

Η αγάπη δεν μετριέται, δεν ζυγίζεται, δεν μπορείς να πεις αγαπώ εσένα τόσο αλλά τον αδερφό σου άλλο τόσο. Είτε αγαπάς έναν άνθρωπο είτε όχι. Φυσικά υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν αδυναμία σε ένα από τα δύο παιδιά και αυτή η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη. Τι θα πει του έχω αδυναμία;

Ο τρόπος που φέρεσαι στα παιδιά σου είναι αυτός που καλλιεργεί την αντιζηλία των αδερφών, τη σύγκριση και τον ανταγωνισμό.

Μικρότερη αδερφή και παχυσαρκία

Πώς να μην έχουν ανταγωνισμό

  • Να μην έχουν κανένα κοινό σύγκρισης. Μην γράψεις τις κόρες σου και τις δύο στο μπαλέτο. Γράψε τη μια μπαλέτο και την άλλη ρυθμική γυμναστική ή ό,τι αρέσει στην καθεμία. Μη φέρνεις τα παιδιά σου σε πράγματα που μπορούν να έρθουν σε σύγκριση.
  • Μπορεί τότε να βρουν να ανταγωνιστούν κάτι άλλο όπως τα μαθήματα στο σχολείο. Ο ανταγωνισμός κάποιες φορές είναι υγιής και όταν τον χρησιμοποιείς σωστά, μπορεί να σε βοηθήσει να προχωρήσεις παρακάτω και να δεις θεαματικά αποτελέσματα στη ζωή σου. Από πλευράς σου μην συγκρίνεις το 10 στην ιστορία της μιας και το 8 της άλλης. Αυτό καλλιεργεί ένα σάπιο βαθμοθηρικό σύστημα και κάποια παιδιά στη μη λειτουργική τελειομανία.
    • Πώς θα διαβεβαιώσεις και θα ξέρει το παιδί σου ότι το αγαπάς άνευ όρων και εκείνο και το αδερφάκι του, χωρίς να χρειάζεται να κάνουν τίποτα, χωρίς να φέρουν αποτελέσματα. Αυτό δεν είναι άλλωστε και η αλήθεια; Όταν ήρθε στον κόσμο το παιδί σου, το αγαπούσες πριν το γνωρίσεις. Δεν περίμενες να το δεις πρώτα, να δεις το πόσο όμορφο ή έξυπνο είναι για να το αγαπήσεις. Τα παιδιά μας είναι ένα σποράκι που δεν ΄ξέρουμε τι άνθος θα βγάλουν μέχρι να τα δούμε όμως όταν τα δούμε είμαστε σίγουροι ότι είναι το πιο μοναδικό λουλούδι όλου του κόσμου.
    • Δεν υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Όταν υπάρχει δικαιοσύνη, τότε κανείς δεν μπορεί να πει ότι εσύ ξεχωρίζεις κάποιον. Η ώρα του ύπνου είναι κοινή για όλους, η ώρα του διαβάσματος, ο τρόπος που αντιδρούμε στη βία ή στις συγκρούσεις.
    • Δεν είμαστε διαιτητές

Όταν δεν έχει αδέρφια, αλλά ανταγωνίζεται τους άλλους

Υπάρχουν μοναχοπαίδια τα οποία ανταγωνίζονται την αγάπη της μαμάς ή του μπαμπά. Μπορεί δηλαδή να ζηλεύει τον γονιό του άλλου φύλου. Να μην αντέχει που δεν έχει όλη την προσοχή πάνω του. Αυτό το παιδί έξω από το σπίτι του ανταγωνίζεται τους φίλους του. Θέλει να είναι πρώτο σε όλα, να τον διαλέγουν οι φίλοι του, να τον αγαπούν, να τον ξεχωρίζουν. Να τον ξεχωρίζει ο δάσκαλος, να έχει όλα τα φώτα πάνω του και όταν δεν συμβαίνει αυτό γίνεται μια μάχη.

Σαν τα αδέρφια τίποτα

Όταν ακούω ανθρώπους να λένε ότι δεν μιλάνε με τα αδέρφια τους, ή να λένε ότι έχουν τσακωθεί για ανούσια πράγματα όπως κληρονομιές, το θεωρώ τραγικό. Ποια κληρονομιά ή άλλο οτιδήποτε έχει μεγαλύτερη αξία από την αδελφική αγάπη; Από τον άνθρωπο που μεγαλώσατε μαζί και έχετε τόσα κοινά που σας ενώνουν εκτός από το ίδιο αίμα.

Η αδελφική αγάπη είναι ένα μοναδικό δώρο στη ζωή του ανθρώπου και εύχομαι η αγάπη να βρει τον δρόμο να φανεί και να κερδίσει στη μεταξύ σας σχέση και όχι ο ανταγωνισμός.

 

Tags : Parenting

Λαμπρινή Λαδά 18 January 2023

Πηγή: https://ipop.gr/kids/antagonismos-metaxy-adelfon-mia-machi/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ