Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΑλτσχάιμερ: Συμπτώματα, αντιμετώπιση, αίτια - Μήπως κινδυνεύετε και εσείς;

Αλτσχάιμερ: Συμπτώματα, αντιμετώπιση, αίτια – Μήπως κινδυνεύετε και εσείς;

Η νόσος αλτσχάιμερ είναι μια προοδευτική κατάσταση που βλάπτει περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται με νοημοσύνη, μνήμη, συμπεριφορά, κρίση, και τη γλώσσα. Είναι η πιο κοινή μορφή ψυχικής παρακμής σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Το Αλτσχάιμερ επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, αλλά η πορεία της νόσου ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Μερικοί άνθρωποι μπορεί ακόμα και να είναι σε θέση να λειτουργήσουν σχετικά καλά μέχρι τα τελευταία στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ. Άλλοι μπορεί να χάσουν την ικανότητα να κάνουν καθημερινές δραστηριότητες. Με την πάροδο του χρόνου, η νόσος του Αλτσχάιμερ προκαλεί σοβαρά ψυχικά και λειτουργικά προβλήματα και τελικά οδηγεί σε θάνατο.


Αιτίες
Οι επιστήμονες δεν κατανοούν ακόμη πλήρως τις αιτίες της νόσου του Αλτσχάιμερ. Πιθανότατα δεν υπάρχει μία μόνο αιτία, αλλά αρκετοί παράγοντες που επηρεάζουν κάθε άτομο διαφορετικά.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η αμυλοειδές βήτα πρωτεΐνη μπορεί να προκαλέσει τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Σε υγιείς ανθρώπους, αυτή η πρωτεΐνη μπορεί να διασχίσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό (το τοίχωμα των αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο και ρυθμίζουν την είσοδο και την έξοδο των χημικών ουσιών του εγκεφάλου) και να φύγει από τον εγκέφαλο. Σε άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ, η αμυλοειδούς βήτα πρωτεΐνη δεν μπορεί να περάσει μέσα από αυτό το φραγμό. Οσο περισσότερη πρωτεΐνη αμυλοειδούς βήτα συσσωρεύεται στον εγκέφαλο ενός ατόμου, τόσο αυξάνονται τα συμπτώματα του αλτσχάιμερ.

Η έρευνα αποκάλυψε πρόσφατα ότι η κατανάλωση ζάχαρης θα μπορούσε να είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη συνολική υγεία μας – ειδικά όταν πρόκειται για ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως το Αλτσχάιμερ. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που προκύπτουν από την υπερκατανάλωση ζάχαρης είναι στη χημική διαδικασία που ονομάζεται γλυκοζυλίωση. Η γλυκοζυλίωση αναφέρεται στο συνδυασμό ενός σακχάρου και ενός μορίου πρωτεΐνης και εμφανίζεται στο σώμα σας όταν η γλυκόζη στο αίμα σας συνδυάζεται με τα αμινοξέα τρυπτοφάνη, λυσίνη ή αργινίνη. Αυτή η αντίδραση απελευθερώνει υποπροϊόντα που ονομάζονται τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης (δεδομένου του ακρωνυμίου AGE).

Ο σχηματισμός των AGEs επιταχύνεται όταν έχετε χαμηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο σύστημά σας και όταν τα νεφρά σας είναι αδύναμα ή δυσλειτουργούν. Ο σχηματισμός επιταχύνεται επίσης όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλά. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η γλυκοζυλίωση και ο σχηματισμός των AGEs βρίσκονται στην καρδιά της αλλοίωσης των πρωτεϊνών στον εγκέφαλο που προκαλούν τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Παράγοντες κινδύνου
Η ηλικία είναι ο πιο σημαντικός γνωστός παράγοντας κινδύνου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Ο αριθμός των ατόμων με τη νόσο διπλασιάζεται κάθε 5 χρόνια μετά την ηλικία των 65 ετών.

Τα προβλήματα σακχάρου στο αίμα που προκαλούν περίσσεια γλυκόζης στο αίμα, όπως ο διαβήτης, έχουν πλέον προστεθεί στον κατάλογο των παραγόντων κινδύνου για το Αλτσχάιμερ, δεδομένου του ρόλου της γλυκοζυλίωσης.

Το οικογενειακό ιστορικό είναι ένας άλλος παράγοντας κινδύνου, ανάλογα με τον τύπο του Αλτσχάιμερ. Η οικογενής νόσος Αλτσχάιμερ, μια σπάνια μορφή αλτσχάιμερ που εμφανίζεται συνήθως μεταξύ των ηλικιών 30 και 60, κληρονομείται – έτσι το οικογενειακό ιστορικό είναι ένας μεγάλος παράγοντας κινδύνου. Η πιο κοινή μορφή της νόσου Αλτσχάιμερ είναι γνωστή ως όψιμη έναρξη Αλτσχάιμερ. Εμφανίζεται αργότερα στη ζωή και δεν φαίνεται κανένα προφανές πρότυπο κληρονομικότητας

Σχέση με το αλουμίνιο
Από το 1965, οι ερευνητές έχουν υποψιαστεί ότι η νόσος Αλτσχάιμερ σχετίζεται με συσσωρεύσεις αλουμινίου στον εγκέφαλο. Μια σχέση μεταξύ του αλουμινίου στο πόσιμο νερό και του Αλτσχάιμερ έχει πλέον εδραιωθεί. Επιπλέον, μια μελέτη εξέτασε τη σχέση του Αλτσχάιμερ και της ισόβιας έκθεσης στο αλουμίνιο, σε αντιιδρωτικά και αντιόξινα. Οι επιστήμονες βρήκαν μια άμεση συσχέτιση. Όσο πιο αντιιδρωτικό που χρησιμοποιήθηκε, τόσο πιο πιθανό είναι το άτομο να αναπτύξει τη νόσο Αλτσχάιμερ. Το ίδιο ίσχυε και για τα αντιόξινα αλουμινίου. Είναι δύσκολο να αρνηθεί κανείς ότι η περιβαλλοντική έκθεση στο αλουμίνιο σχετίζεται τουλάχιστον με το Αλτσχάιμερ.

Συμπτώματα και θεραπεία
Για τη νόσο του Αλτσχάιμερ δεν υπάρχει καμία άμεση θεραπεία. Ωστόσο, διάφορες θεραπείες μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα προειδοποιητικά σημάδια για κάθε στάδιο του Αλτσχάιμερ και να ανιχνεύσετε την κατάσταση νωρίς. 

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ